Jump to content

Lenyűgöző robotokkal rukkolt elő a Festo

2020. 07. 07. 20:00

A német vállalat ipari robotokat gyárt és a biomimetikus fejlesztésekben is otthonosan mozog. Ennek legújabb bizonyítéka a tollas BionicSwift robotmadár és a gömb kerekű BionicMobileAssistant mozgatható kar.

A Festo egyébként már korábban is készített repülő robotmadarat, illetve egy denevérszerű szerkezettel is előrukkolt. A BionicSwift azonban még a korábbi modelleknél is különlegesebb látványt nyújt, mivel mesterséges tollakkal képes repülni.

Az egyes lamellák rendkívül könnyű, rugalmas, de nagyon robusztus habból készülnek, és zsindelyre emlékeztető elrendezésben simulnak egymásra. A karbonból készült tollhoz csatlakozva a gép felépítése egy valódi madár tollazatához hasonlít.

A csuklós lamelláknak köszönhetően a szárnyak a „valóságnak” megfelelően működnek. Leereszkedéskor ugyanis képesek ellenállni a levegőnek, felszálláskor viszont kisebb ellenállást biztosítanak. Minden a „fedélzetről” irányítható, beleértve a beltéri helymeghatározó rendszert is.

A BionicSwifts madárseregek egymáshoz közeli „negyedekben” repülnek, ultraszélessávú beállításaiknak köszönhetően pedig képesek kikerülni egymást.

A BionicMobileAssistant modellt alapvetően gyakorlatiasabb célokra tervezték. A robot alapvetően egy kar, amely egy labda formájú aljzatból emelkedik ki. A három omnidirekcionális keréknek köszönhetően a gép bármilyen irányban képes könnyedén mozogni, miközben alig hagy nyomot.

A robot tenyerében és ujjaiban szenzorok százai találhatók, a hüvelykujj pedig roppant mozgékony. Ugyanakkor ez egyfajta „intelligenciát” is biztosít, hogy a robot tisztában legyen vele, mit is fog meg éppen.

A gömb formájú aljzat viszont mozgás szempontjából meglehetősen bizonytalan alapot jelent. Persze kérdés, ki mire akarja használni a gépet, de ilyen konstrukcióval valószínűleg felszolgálónak kevéssé lenne alkalmas. Gyümölcs- és zöldségszedésre viszont annál inkább megfelelő lehet - írja az iotzona.hu.

(Forrás: itmozaik.co.hu;iotzona.hu | Kép: pixabay.com)