Jump to content

Intelligens drónok segíthetik a jövő repülőtereit

2020. 06. 19. 15:40

A jövő repülőterein drónok is röpködnek majd. A távvezérelt kis repülőgépek egyelőre inkább veszélyforrást jelentenek a repülőtereken, a Liszt Ferenc repülőtéren is volt már példa teljes zárra drónreptetők miatt. A technológia azonban hatalmas lehetőséget jelenthet akár a repülésbiztonság javításában is.

A  légi forgalmi szolgáltatásokat nyújtó Hungarocontrol cég minden évben egy innovációs verseny keretien belül várja, gyűjti az egyetemisták ötleteit a jövő légi irányításához.

Az idei évben két vezértémát hirdettek meg. Az egyik az útjel, vagyis a drónok forgalommenedzsmentje és az ezt támogató applikáció. A másik pedig a légi forgalom irányításában keletkező adatmennyiség felhasználásával keletkező mesterséges intelligencia alkalmazási lehetősége volt – mondta Horváth Krisztina, a Hungarocontrol kutatás-fejlesztés csoportvezetője a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Jelenleg nemkívánatos a drón használata a repülőtereken, pedig a drónokban sokkal nagyobb lehetőségek rejlenek, mint hogy „a szomszéd kertjében nézelődjünk vele”. Számos ipari vagy akár nemzetvédelmi lehetőség is van a drónok felhasználásban, így a repülőtéren is ki lehetne használni ezeket a járműveket, nyilván megfelelő szabályozás mellett – tette hozzá.

A versenyen a legjobbak a Szent István Egyetem diákjai voltak, a két témát ötvözték. A pályázatukban a drónok és a mesterséges intelligencia is szerepelt. Egy olyan felhasználási lehetőséget dolgoztak ki, amellyel a repülőtéren a drónok segítségével, illetve a kamerakép mesterséges intelligenciával történő feldolgozásával oda nem illő objektumokat keresnek akár a kifutópályán, akár a gurulóutakon. Ezek az oda nem illő objektumok jelentős károkat okozhatnak – mondta.

Ezt jelenleg szenzoros-radaros technológiával ellenőrzik, de ezt egy drónnal is meg lehetne oldani – fűzte hozzá.

(Forrás: itmozaik.co.hu;vakaciozzunk.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)