Jump to content

Közölte elvárásait kontaktkövető rendszere használatához az Apple és a Google

2020. 05. 08. 19:30

Az Apple és a Google először mutatta meg, miként fog kinézni közös fejlesztésű kontaktövető szoftverük, mely a közegészségügyi alkalmazásokba lesz beépíthető.

A két technológiai vállalat hétfőn képek és instrukciók sorával szemléltette a kormányok és a közegészségügyi hatóságok számára, miként integrálhatják kontaktkövető alkalmazásukba az új szoftverüket, beleértve azt is, hogyan értesülnek majd a felhasználók arról, ha a koronavírus-fertőzöttel érintkeztek. Emellett a két cég néhány követelményt is megfogalmazott a rendszert használó alkalmazásokra vonatkozóan, többek közt azt, hogy nem gyűjthetnek helymeghatározó adatokat, és nem jelenhetnek meg bennük hirdetések sem – írta a CNN.

Saját alkalmazás helyett mindenhova eljuttatnák a szoftvert

Az Apple és a Google, ahelyett, hogy saját alkalmazást hozna létre, olyan szoftvereket fejleszt, amelyek beépíthetők a közegészségügyi applikációkba. Ennek ellenére hétfőn azt mondták, hogy több hatóság is a segítségüket kérte a fejlesztéseihez.

A két rivális vállalat, melyekhez a világ két legnépszerűbb okostelefon-operációs rendszere tartozik, a múlt hónapban jelentette be: együttműködik annak érdekében, hogy a Bluetooth technológia segítségével támogassa a kormányokat a koronavírus terjedésének nyomon követésével.

Első lépésként egy olyan API néven ismert funkciót fejlesztenek ki, amelyet a közegészségügyi hatóságok integrálhatnak az iOS vagy az Android operációs rendszeren alapuló alkalmazásaikba. Hozzátették: ezt követően megvizsgálják annak a lehetőségét is, hogy miként értesíthetnék alkalmazások használata nélkül a felhasználókat arról, hogy megfertőződhettek.

Szigorú szabályokat szabtak meg

Hétfői közleményükben a vállalatok a mintakóddal együtt megosztották szigorú iránymutatásaikat azon alkalmazások számára, amelyek felhasználhatják a kontaktkövető szoftvert.

Ezen kitételek tartalmazzák, hogy:

  • a szoftvert használó applikációk nem gyűjthetnek semmilyen helyadatot;
  • a szoftvert csak az egészségügyi hatóságok fogják felhasználni anélkül, hogy díjat kérnének érte;
  • a szoftver használatához felhasználói hozzájárulás szükséges; és akkor lesz letiltva, ha a kontaktkövetésre már nincs szükség.

Az API-t országonként csak egy alkalmazás használhatja majd – emelték ki a vállalatok, de hozzátették, hogy támogatni fogják azokat a kormányokat, amelyek a rendszert inkább regionális vagy állami szinten telepítenék.

(Forrás: itmozaik.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)