Jump to content

Exoskeletonnal végeznek kutatást a pécsi egyetemen

2019. 12. 16. 21:52

Az egészségügyi technológia élvonalába tartozó külső testvázakkal végez nemzetközi szintű kutatást a Pécsi Tudományegyetem Idegsebészeti Klinikájának és a Biomedical Engineering projektjének a kutatócsoportja.

Az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézettel közös projekt célja a súlyos gerincsérültek életkörülményeinek javítása, és az exoskeletonok hosszú távú egészségügyi hatásainak a vizsgálata – írta a hvg.hu.

Az egyetem közleménye szerint 2019 eleje óta folyik Pécsett a ReWalk cég két hatodik generációs exoskeletonjának tesztelése.

Az emberi állóképességet, fizikai erőt és mobilitást javító önmozgó külső testvázakat régóta használják már az iparban, és a technológia fejlődésének köszönhetően újabb és újabb területeken is megjelentek az elmúlt évek során.

A pécsi kutatók által egy uniós pályázat révén beszerzett eszközök sík talajon akár napi 10 kilométert is képesek megtenni, megfelelő gyakorlással használhatóak a lépcsőn való fel- és lemenésre is, emellett pedig több órát üzemelnek egy feltöltéssel - írja az iotzona.hu.

(Forrás: itmozaik.co.hu;iotzona.hu | Kép: pixabay.com)