Jump to content

Debütált a mesterséges intelligencia, ami a kedvenc író hangján olvassa fel a művet

2019. 08. 14. 14:15

A China Online Literature+ Konferencián mutatta be a világnak legújabb fejlesztését a Sogou, amely során két népszerű kínai író Yue Guan és Bu Xin Tian Shang Diao Xian Bing hangján szólalt meg a hangoskönyv, sőt élethű másuk is felvillant.

Kína igencsak elhúzott a hangoskönyvek piacán a Nyugat mellett, és egyes becslések szerint a piaci rés csak növekedni fog. Az ötleteket gyűjtő és elemző kínai iiMedia jóslatai szerint az iparág ugyanis közel 7,9 milliárd dollárnyi yent fog érni jövőre, ami 3 milliárd magyar forintnak felel meg.

Mesterséges hang, realisztikus kiadásban

A hangoskönyvek fejlődésének hatalmas lendületet adott a speech-to-text technológia fejlődése, illetve a gépi tanulás új szintre lépése is. Számos szolgáltató kínál például olyan lehetőségeket az ügyfeleik számára, hogy saját hangminták alapján készítsék el a nekik legmegfelelőbb narrációt az adott hangoskönyvhöz, ami akár még az amerikai elnöké is lehet.

A hangot és az élethű megjelenést, ugyanis videófelvételekből állította elő a Sogou. A cég ráérzett a piaci résre, ugyanis a hangoskönyvek vásárlói inkább azokat részesítik előnyben, amelyek professzionális narrációt kínálnak, és vagy egy híres színész, közéleti személyiség vagy szakértő adja a hangját a felolvasáshoz – írja a BBC.

Innentől kezdve tehát, bárki megszólalhat a hangoskönyveken, mert a technológia fejlődése lehetővé tette azt, hogy a mesterségesen generált hangok még emberszerűbbé, valóságosabbá váljanak.

(Forrás: itmozaik.co.hu | Kép: pixabay.com)