Jump to content

Élethű robotkutya segíthet a demenciával küzdő embereknek

2019. 07. 08. 11:15

Alzheimer-kórral és a demencia (időskori elbutulás) egyéb formáival küzdő emberek számára fejlesztenek élethű robotkutyát Kaliforniában.

A Los Angeles-i Tombot cég a világhírű Muppet-bábfigurák egykori megalkotója, Jim Henson vállalatával, a Jim Henson’s Creature Shoppal együttműködve alkotta meg a Jenny névre keresztelt robot labradorkölyköt, amelynek mozdulatai egy igazi kutya mozgását idézik.

A robotkutya mozdulatai élethűek

Az emberi érintésre reagáló robotkutya, amely egyelőre csupán prototípus, nem képes sétálni, hanem egy kiságyban „fekszik”, mozgatja a fejét, morog és csóválja a farkát. Mozdulatai elég élethűek ahhoz, hogy társként szolgáljon a demenciával élők számára, akik állapotukból adódóan nem tudnak megfelelően gondoskodni egy élő állatról.

A robot mozgását 16 motor irányítja és szenzorok révén reagál a hangparancsokra, valamint érzékeli az emberi érintést. A Tombot cég tulajdonosában, Tom Stevensben 2011-ben született meg a robotkutya gondolata, amikor édesanyjánál Alzheimer-kórt diagnosztizáltak. „A kezdetekben átélt nehéz napok közül messze az volt a legszörnyűbb, amikor el kellett vinnem a kutyáját” – mondta Stevens, felidézve, hogy a kétéves goldendoodle elkezdett agresszíven viselkedni édesanyja gondozójával.

A Sony már 1999-ben előrukkolt az ötlettel

A japán Sony Corp már 1999-ben előrukkolt a robotkutya ötletével. A mesterséges intelligenciára épülő AIBO robot kedvencekkel szemben azonban a Tombot fejlesztése nagyon élethű. Jenny nemrég mutatkozott be a kaliforniai Thousand Oaks egyik idősek otthonában, ahol a bentlakók egy része demenciával vagy az emlékezőképességet érintő egyéb betegségekkel küzd.

„A kutya nagyon interaktív, csóválja a farkát, reagál, ha szólnak hozzá” – mondta Caroline Gibson, az intézmény szóvivője, és hozzátette, hogy a Jennyvel való foglalkozás mosolyt csal a bentlakók arcára és oldja a szorongásukat. A Tombot tervei szerint a robotkutya 2020-ban kerül kereskedelmi forgalomba.

(Forrás: itmozaik.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)