Jump to content

Van, ahol már az elítéltek trenírozzák a mesterséges intelligenciát

2019. 05. 28. 18:00

A börtönmunka még mindig sokak fejében úgy él, mint kemény fizikai tevékenység. Ez már általában sem igaz, sőt Finnország két börtönében most kifejezetten szellemi munkát végezhetnek azok a rabok, akik egy startupnak dolgoznak. Az elítéltek az online kinyert adatokat csoportosítják, majd az eredményeket a cég a mesterséges intelligencia (AI) tanítására használja.

Bár a Vainu az együttműködésről mint egyfajta „börtönreformról” beszél, szakemberek egy csoportja ezzel nem ért egyet. A finn szoftvercég olyan világszintű adatbázis összeállításával foglalkozik, mely különféle tevékenységek elvégzésére cégeket kereső, illetve adott munkát biztosító vállalkozásoknak segít egymásra találni. Ehhez azonban valakinek át kell rágnia magát sok százezer, az interneten megjelent üzleti cikken, hogy azokból – a kulcsszavak alapján – kiszűrje és megfelelő csoportokba sorolja a vállalkozásokat. Nem mindegy például, hogy az angol nyelvű cikkben megjelent „apple” szó az Apple cégre vagy egy almát forgalmazó kisvállalkozóra utal – említi Tuomas Rasila társalapító. Az így felcímkézett adatok aztán az adatbázist kezelő algoritmus tanítására is felhasználhatók.

Mire jó egy közös irodaház?

Mindez az angol nyelvű cikkeknél nem probléma, mert például az Amazon Mechanical Turk segít ebben. A közösség munkáját használó platform azonban kevésbé alkalmas a különlegesebb nyelvű, például finn cikkek átbogarászására. Ezt a Vainu korábban mindössze egy emberrel megoldotta, mára azonban ez nagyon kevésnek bizonyult.

A büntetés-végrehajtási intézetekkel való közös munka ötlete abból fakadt, hogy a startup és a börtönfelügyeletéért felelős Criminal Sanctions Agency (CSA) irodái egy épületben helyezkednek el. Az év elején kezdődött együttműködés már két intézményre terjed ki, az egyik Helsinkiben, a másik Turkuban található. A programban mintegy 100 ember dolgozik napi néhány órát.

A szerződés egyelőre egy évre szól. A munkavégzéshez mindössze laptopokra van szükség, melyeket a tech-cég biztosít. Finnország ugyanakkor híres a progresszív börtönpolitikájáról, és az intézmények harmada egyfajta nyitott börtönnek számít, amelyekben a fogvatartottak a szabad állampolgárokhoz hasonlóan élnek és dolgoznak.

Lehetőség vagy kizsákmányolás?

A szakemberek szerint ez a tevékenység általában véve alulfizetettnek számít. Ráadásul azon kívül, hogy elvégzéséhez írástudónak kell lenni, semmilyen követelményt nem támaszt az elítéltek felé. Szerintük ebből következően viszont nem nyújt megfelelő fejlődési és tanulási lehetőséget. Sarah T. Roberts, a Kaliforniai Egyetem információtudománnyal foglalkozó professzora szerint, ha például egy kutatócsoport szeretne engedélyeztetni egy így működő vizsgálatot, arra az etikai bizottság nemet mondana.

Lilly Irani kommunikációval foglalkozó professzor hasonló véleményen van. Ő ugyanakkor kiemelte, hogy az ehhez hasonló munkákra valóban nagy igény mutatkozik, hiszen az AI algoritmusok csak az egyes kultúrákra jellemző módon taníthatók. A nem angol nyelvű országok kevésbé tudnak profitálni a döntően amerikaiakat alkalmazó Mechanical Turk-féle platformokból. Az azonban nem egyértelmű, hogy az elítéltek bevonása a munkába lehetőséget teremt nekik a társadalomba való beilleszkedésre vagy inkább kizsákmányolásnak tekinthető - írja az m2mzona.hu.

(Forrás: itmozaik.co.hu;m2mzona.hu | Kép: pixabay.com)