Jump to content

Az étterem, ahol nyomtatják az ételeket

2019. 04. 24. 13:05

Az ismert univerzumok „legfuturisztikusabb gasztroélményeként” jellemzi magát az angol Food Ink étterem. Különlegességük, hogy nem csak a bútorokat és az evőeszközöket nyomtatják, hanem a tizenkét fogásos menüt is, ráadásul a vendégek szeme láttára.

Sőt, azok aktív közreműködésével – hangzott el az M2 Petőfi TV KiberMa című műsorában. A projekt lelke a minden idők legnagyobb illuzionistájaként számon tartott, magyar származású Hudiniről átkeresztelt Foodini 3D Food Printer, ami egy átalakított tintasugaras nyomtató.

A tintapatronokba természetes alapú, bio minősítéssel rendelkező, ehető, egyelőre masszaszerű töltelék – különféle tészták, pürék, humusz vagy csokimassza – kerül. A vendég kiválasztja, milyen ételből milyen dizájnt szeretne kinyomtatni, és Foodini máris beindul. A látvány és a körítés, sőt, még a díszletek is lenyűgözőek.

Szintén 3D nyomdatechnikával nyomtatják az ülőalkalmatosságokat, valamint az evőeszközöket.

A koncepció sikerét jelzi, hogy hasonlóan a gyorsétterem-láncokhoz, több nagyvárosban is szeretnék elterjeszteni a „nyomtatható ételek az étlapról” filozófiát. Ehhez azonban pár akadályt még le kell küzdeniük, például a hosszas nyomtatási időt, vagy azt, hogy viszonylag kevés nyomtatható ételalapanyag van.

Ráadásul egy teljes ételsort egyelőre csak valódi szakácsok segítségével képesek létrehozni, valamint a csöppnyi adagokhoz nem szokott átlagember mennyiségi igényét is ki kell elégíteniük. Egy nagytányér pörkölt nyomtatására ugyanis Foodini egyelőre még nem képes.

Mindenesetre az éttermek sorban állnak az új, vendégcsalogató gasztroötletekért. Sőt, a Food Inkmegteremtette a jövő távéttermeinek is az alapját. Még néhány év és lehet, hogy nem pizza futár hozza a gőzölgő ebédet, hanem a különböző étteremláncok kiszállítják a bérleteseknek a csak arra az étteremre jellemző, íncsiklandó ételpatron adagot, és a vendégek maguknak nyomtatják majd az ebédet – közölték az M2-n.

(Forrás: itmozaik.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)