Jump to content

HoloLens 2: kevert valóság a vállalatoknak

2019. 03. 08. 10:00

Négy évvel a Hololens megjelenése után, a Microsoft a barcelonai Mobil Világkongresszuson mutatta be a HoloLens 2-t, a holografikus sisak újabb változatát. A várakozásoknak megfelelően a második generációs headset kisebb és könnyebb, mint elődje volt, a technikai fejlesztések révén pedig fejlettebb mixed reality (MR) élményeket kínál.

A készülék látómezeje több mint duplájára nőtt, felbontása pedig szintén jóval nagyobb lett – mindezek javították az immerziós élményt. A cég szerint a képi megjelenítés olyan, mintha az eddigi 720p HD kijelzőt egy 2K-sra cserélték volna. Ráadásul a HoloLens 2 az egyetlen olyan holografikus eszköz, amely fokonként 47 pixelt képes megjeleníteni, ami a teljes látómezőben 2209 pixelt jelent..

A pupillák helyzetét követő szenzorok – a felhasználó azonosításán túl – az appfejlesztők számára kerültek a sisakba, a fejlettebb gesztusérzékelés pedig a hologramokkal való interakciókat teheti különlegesebbé - írja az m2mzona.hu.

Kényelmesebb és erősebb lett

Szintén előrelépés, hogy a „sisakrostély” felhajtható, így a szemüvegeseknek is kényelmes lett a használata. Az eszköz súlya a korábbi 579 grammról 566 grammra csökkent, ami észrevehető a karcsúbb dizájnon is. Az akkumulátor üzemideje a minőségi AR (augmented reality, kiterjesztett valóság) és MR headsetekre mostanában jellemző három óra.

A rendszert egy Snapdragon 850 chip és a Microsoft második generációs holografikus meghajtó egysége működteti, a jobb hangzást pedig egy 5 csatornás mikrofonsorral és beépített térbeli hangzással garantálja a szoftveróriás.

Ipari felhasználásra tervezték

Az eszköz egyelőre nem a nagyközönségnek, hanem elsősorban üzleti, főleg gyártási célokra – például munkások betanítására, technológiai utasítások kivetítésére – készült. Az ára is ennek megfelelő: előrendelésnél 3500 dollárt kérnek érte, ami 500 dollárral több mint a korábbi HoloLens fejlesztői változata volt. Az üzleti vásárlók várhatóan az év folyamán juthatnak a headsethez. A fogyasztói változatról egyelőre nincs hír.

(Forrás: itmozaik.co.hu;m2m.hu | Kép: pixabay.com)