Jump to content

A Facebook függők a való életben nem tudnak barátkozni

2019. 02. 18. 14:10

Egy háromezer főnél több embert megszólaltató kutatásból kiderült, hogy azok, akik a Facebookon sok baráttal rendelkeznek, azoknak a valóságban alig vannak ismerőseik, és minimum hét baráttól esnek el az online terek miatt. Sőt, komoly gondjaik akadnak az élőben történő barátkozással is.

A Pernod Ricard cég megbízásából készült kutatásból az derült ki, hogy az aktív közösségi média felhasználók nagyon nehezen tartanak fenn és alakítanak ki új barátságokat a való életben. Ez annak köszönhető, hogy a Facebookra és különböző közösségi média platformokra támaszkodva, az emberek a való életben kevesebbet találkoznak, ami rettentő káros hatással van a valós szociális életre.

Elfeledjük a hús-vér barátokat?

A felmérésből kiderült, hogy tíz válaszadó közül hatan ritkábban találkoznak a barátokkal, míg 55 százalékuk egyetért azzal, hogy a szociális média felszínesebbé tette a barátokkal való kapcsolatokat. Nem meglepő, hogy az átlagos személy hét barátot veszít el a közösségi média okán, miközben a ritka találkozásokat hibáztatja a „szakítás” miatt.

Egyébként abban egyetértés honolt, hogy a közösségi média túlzott használata mellett az olyan tényezők is hozzájárulnak a barátságok feledésbe merüléséhez, mint a hosszú munkaórák, a szülővé válás, és a távolság.

A kutatásban résztvevők Facebook ismerőseit elemezve érdekes arányra bukkantak: a virtuális barátok csupán 23 százalékát tartották valódi barátnak a megkérdezettek. Sőt, a válaszadók harmada mondta azt, hogy több közeli barátot szerenének, mint amennyi jelenleg van.

Összességében egy átlagos személynek 12 „valódi” barátja van, de úgy érzi, csak négyben bízhat.

Ellenpéldák a neten túlról

A kutatásban minden ötödik válaszadó, azért beszámolt pozitív hatásról is, miszerint a Facebook, a Twitter vagy az Instagram használata jó hatást gyakorolt a szociális életükre. Ezutóbbi pedig a valós barátok csoportjának növekedését eredményezte.

A megkérdezettek 56 százaléka szerint a barátság megtartásának kulcsa a közös élmények és a valódi nagy pillanatok megosztása egymással.

 

(Forrás: itmozaik.co.hu | Kép: pixabay.com)