Jump to content

Három dolog, amiben a mesterséges intelligencia soha nem lesz jobb az embernél

2019. 01. 28. 14:00

A globális automatizáció korát éljük: Kínában robotrecepciót üdvözöl, Amerikában önvezető autók tucatjai szelik tesztüzemben az utakat, Európában pedig szépen lassan eltűnik a kétkezi munka. Kinek nem kell félni, a munkanélküliségtől a robotok korában?

Számos teória és elképzelés létezik azzal kapcsolatban, hogy milyen világ vár az emberekre alág harminc év múlva. Az utópiák egyetlen közös pontja pedig nem más, minthogy létrejön egy új társadalmi réteg, mégpedig a „haszontalanok” rétege, amely azokból az emberekből tevődik össze, akik az automatizáció miatt „feleslegessé” váltak.

Nem kell a sofőr, sem a bankár

Nem olyan rég a The Guardian közölte a McKinsey & Company éves kutatását, ami többek közt azt firtatta, hogy melyek lesznek azok a szakmák, amelyek végérvényesen eltűnnek a robotizációnak köszönhetően.

A McKinsey & Company felmérése szerint az elkövetkező két évtizedben szépen lassan megszűnik a pénztáros, a telemarketinges, a hitelügyintéző, a taxisofőr, a jogi asszisztens és a gyorséttermi szakács munkakör. Így igen sok embernek kell átképeznie magát vagy új munkahely után néznie, ha nem akar a „haszontalanná” vált társadalmi kasztba tartozni.

Mivel a mesterséges intelligencia a gépi tanulásnak köszönhetően órák alatt képes megtanulni azt, ami egy embernek évtizedekbe került, így már nem a tudás és a memória az ember legnagyobb értéke, hanem valami egészen más.

Író, ápoló, pszichológus

Arcon ütés a tudomány éltetőinek és a kreativitást, szociális- és érzelmi készségeket becsmérlőknek, ugyanis nagyon arra mutat a világ, hogy ezen készségek azok, amelyeket soha nem lehet megtanítani egy robotnak.

Így, azok a szakmák és ezáltal emberek fogják elkerülni a „haszontalanok” társadalmi osztályát, akik a kreatív munkaterületeken (pl.: művészet, írás), a szociális vagy gondozói ágazatban (pl.: ápolók) vagy épp az érzelmi készségeket igénylő szektorban (pl.: pszichológus) tevékenykednek.

Ezutóbbi három dolgot ugyanis lehetetlen gépi tanulással mesterséges intelligenciába ültetni. Legalábbi eddig.

(Forrás: itmozaik.co.hu | Kép: pixabay.com)