Jump to content

Adatok vs. ösztönök: hogyan változtatja meg életünket a szenzorok világa?

2019. 01. 21. 09:00

Egyre több érzékelő vesz körbe minket. Legyen szó akár okoskarkötőkről vagy különböző applikációkról, amelyek vérnyomást, testhőmérsékletet mérnek, esetleg az esti kocogás teljesítményét monitorozzák.

Vajon mennyire formálja az életünket, tudatosabb leszünk-e a szenzorok, mérések által mind az egyén, mind a társadalom szintjén? Erről beszélgetett Szűcs Péter a Trend FM műsorában a Corvinus Egyetem docensével.

Rab Árpád elmondta, hogy sosem volt ennyire interaktív a világunk. Elvárjuk, hogy az ajtó kinyíljon, amikor közeledünk felé, a tévé reagáljon a távirányításra, de az is megszokottá válik, hogy tudjunk magunkról különböző egészségügyi adatokat. Látens módon egyfajta elvárás alakul ki bennünk, hogy most már pontosan tudjuk mérni a „dolgokat”  - számolt be róla az m2mzona.hu.

„Mindez egy kicsit mérhetőbbé és hatékonyabbá tesz minket. Az viszont már kétoldalú, hogy ez mennyire változtat a szokásainkon és viselkedésünkön. Akik hajlamosak változtatni, azoknál lehet változás, és napi ötezer lépés helyett lehet, hogy hatezret is megtesznek. Aki viszont nem nyitott a változásra, és például nem akar kocogni, az az okoseszközök világában sem fog” – összegezte a szakértő.

„Inkább az adatok alapján döntünk, és kevésbé hallgatunk az ösztöneinkre, pedig az ösztönök is fontosak – az üzleti életben is. Ezeket az intuíciókat nem szabad elveszíteni” – emelte ki Rab Árpád.

(Forrás: itmozaik.co.hu;m2mzona.hu | Kép: pixabay.com)