Jump to content

Egyre többet tud Walker, a robotinas

2019. 01. 14. 15:00

Az Ubtech Robotics fejlesztése a tavalyi Las Vegas-i expón még csak lábakkal rendelkezett, de most már karokat is kapott a humanoid robot.

2018-ban Walker sétálni, lépcsőt mászni és focizni tudott, idén viszont már egy esernyőt vagy egy üveg vizet is gond nélkül odavisz a célszemélynek, de rajzolni és akár szintetizátorozni is tud. A gyártó tehát betartotta tavalyi ígéretét a további fejlesztésekre vonatkozóan.

Az Ubtech jelenleg a hangfelismerésen dolgozik, viszont Amazon Alexa vagy Google Assistant integrációt nem terveznek. Így olyan átfogó hangasszisztens platformot kell készíteniük, és Walkert annyira „okossá” kell tenniük, hogy a lehető leghamarabb legyen képes elraktározni az adott otthonra és az abban lévő tárgyakra vonatkozó helyadatokat.

Az egyensúly megtartásához és a fizikai akadályokba ütközés elkerüléséhez számos szenzorra van szükség. A körülbelül 145 centiméter magas robot a tervek szerint mindenhol képes lesz eligazodni, és a kéz-szem koordinációnak köszönhetően különböző nézőpontokból érzékeli majd a tárgyakat. Emellett meg tudja majd különböztetni az eltérő arcokat és tárgyakat, így felismeri majd gazdáját és annak otthonát.

Az ár és az elérhetőség egyelőre még nem ismert. Ha figyelembe vesszük, hogy a jóval kevesebbet tudó Lynx robot 800 dollárba kerül, akkor várhatóan ennél jóval magasabb árral lehet kalkulálni. Az Alexa-kompatibilis Lynx egyébként bizonyos tánc- és jógamozdulatokra képes.

A pincérek állására is pályáznak a gépek

A házirobotok mellett az Ubtech korszerűsítette az éttermi asszisztensként használható, Cruzr nevű fejlesztését is, „aki” most már képes emlékezni az adott helyiségben található asztalok elrendezésére. A vendégek a rendelésüket a „gépember” arcát helyettesítő érintőképernyőn keresztül adhatják le. Az információkat a rendszer a megfelelő személynek továbbítja, aki így megteheti a szükséges előkészületeket a rendelés teljesítéséhez.

Cruzr az Ubtech hangfelismerő szoftverét is használja, képes mozgatni karjait és kézfejeit, de kávékészítésre nem alkalmas. A gép egyelőre csak felveszi a megrendeléseket, azok „szétosztására” még nem képes. Az új változat menürendszere az előzőhöz képest jóval kifinomultabb, így a vendégek is sokkal könnyebben megtalálhatják benne a keresett ételeket.

A kiszolgáló robot először eredeti piacán, Ázsiában és Európában lesz elérhető, de a tervek szerint az Egyesült Államokba is megérkezik még az idei évben - számolt be róla az m2mzona.hu.

(Forrás: itmozaik.co.hu;m2mzona.hu | Kép: pixabay.com)