Jump to content

Ugrik, sétál, repeszt – debütált a Hyundai sétáló autója

2019. 01. 08. 11:30

A CES-en bemutatkozott az űrjáró, a Transformers és a hétköznapi autó hibridje, ami minden eddig ismert autót kenterbe verhet. Nincs terep, amit ne mászna meg, ráadásul van valami, amiben talán utolérhetetlen.

Aki vezetett már valaha 2012 után gyártósorról legurult Hyundait, az tudja, hogy a dél-koreai autómárka nem spórol, ha az extrákról és tech megoldásokról van szó. A sávtartó, holttérfigyelő, a hirtelen fékezést kivédő rendszer gyakorlatilag alapfelszereltség az újabb szériákban, így talán nem annyira meglepő, hogy az állandóan innovációkat hajhászó márka most a robotizált autók felé nyit.

Elevate, a robotautó megelevenedése

Az autó gyakorlatilag újraértelmezi a mobilitás fogalmát. Már a neve, az Elevate is utal rá, hogy ez az autó valami sokkal különlegesebb, mint azt megszoktuk.

Az Elevate első ránézésre egy Transformer: négy rovarszerű lába van, amivel képes a legzordabb terepen is átjutni, azonban, ha a helyzet úgy kívánja, hétköznapi autóvá válik, és felveszi a sebességversenyt bármely márkával.

Az új koncepció elsődlegesen arra lett kitalálva, hogy segítse a természeti katasztrófa sújtotta területeken a mentést. A Hyundai sétáló autója öt mozgásmintát képes alkalmazni, az emlősökétől kezdve a rovarokén át a hüllők járásáig, és ez a sokrétűség teszi lehetővé, hogy akár az árvíztörmelékeken áthatolva, hurrikántól bejárhatatlan területeken is bevethető legyen. Mivel a jelenlegi mentésre szolgáló járművek zöme, csak a katasztrófa érintett terület határáig képes a segítséget szállítani, ezért az Elevate komoly előrelépést jelenthet a gyorsabb mentésben.

Falat mászik, mégis stabilan tart

Az Elevate annak ellenére, hogy akár falmászásra is képes, az utasait biztonságban és stabilan tartja. „A robotika erejét kombinálva a Hyundai legújabb EV technológiájával, az Elevate olyan helyekre viheti az embert, ahol autó még nem járt” – mondta a Mirrornek a Hyundai tervezőigazgatója, David Byron.

(Forrás: itmozaik.co.hu | Kép: pixabay.com)