Jump to content

Néhány biztos jel, hogy baj lesz a garázskapu automatikájával

2018. 07. 31. 01:02

Minden évben több száz, ha nem ezer alkalommal nyitjuk és csukjuk otthonunk legnagyobb ajtaját, s közben azt várjuk, hogy az újra és újra és újra hibátlanul működjön a végtelenbe és tovább. Hát nem. Az idő a garázskapukat sem kíméli.

Idővel a legjobb, s legmegbízhatóbb garázskapu automatika is cserben fog hagyni minket, pusztán azért, mert ez a dologok elkerülhetetlen sorsa. Idővel elromlanak. Szerencsére vannak jelek, amik már jó előre megmutatják, hogy ezek az életünket megkönnyíteni hívatott nemes szerkezetek már a végjüket járják.  Az egyik ilyen, s talán a leges leggyakoribb, hogy valamilyen mechanikai probléma merül fel. Ez kezdetben furcsa, addig nem tapasztalt zajok jelzik. Lehet itt egy kilötyögősödött elem a ludas, esetleg néhány meglazult csavar, ami végül komoly problémát okoz majd, amikor nem engedelmeskedik a távirányítóinknak a garázsnyitó szerkezet. A következő ilyen jel lehet, hogy a nyitó vibrálni kezd. Ez kezdetben teljesen ártalmatlannak tűnhet, de érdemes szemmel tartanunk a dolgot. Az öregebb motorok már nem bírják úgy, a rázkódás következtében elhajolhat a sín és elakadhat a szerelvénybe a kapu. Érdemes lehet azt is kifigyelni, hogy esetleg mely ponton erősödik fel a rezgés. Ha a rögzítési pontoknál akadozik jobban a kapu, az idővel annak a veszélyét hordozza, hogy a földre vagy akár az aztóra zuhanhat az ajtó. Ha ilyen kulcsfontosságú mechanikai alkatészeknél fedezünk fel problémát, akkor bizony ideje lehet új kapunyitó után nézni.

Ugyancsak gyakori panasz, hogy a kapu elkezd kinyílni, aztán egy ponton mint aki jólvégezte dolgát, vissza is csukódik. Ez nagy valószínűséggel a biztonsági szenzorral kapcsolatos problémának a jele, ami a garázskapu keretének alsó részében található. Lehetséges, hogy mi magunk is ellenőrizni tudjuk azzal, hogy szemügyre vesszük, hogy a szenzor megfelelően a helyén van-e, illetve a garázsnyitó kézikönyve is a segítségünkre lehet. Érdemes egyúttal meggyőződni arról, hogy nem-e valami fizikai akadály került az ajtó útjába, nehogy valami banális kis törmelék vagy szemét akadályozza a kapu helyes működését. Ugyancsak jó ötlet lehet megtisztítani egy papírtörlővel vagy puha ruhával a szenzor szemét. Ha viszont semmi sem segít, akkor nincs más hátra, mint szakemberhez fordulni.

Új zajok is bajt jelezhetnek. A régi láncos szerelvények alapvetően zajosak. A kerékpárlánc szerű láncokat nem arra gyártották, hogy azok elfogadható szinten tartsák a zajt. Minél régebbi a szerkezet, annál rosszabb lesz a helyzet. Ugyanakkor a megfelelő karbantartás, egy ékszíjtárcsa csere egyből csendesebb működést eredményezhet. Ha egy újabb kapunyitó kezd el addig nem hallatott hangokat kiadni, na akkor már más a helyzet. Amennyiben a motorból jön a zaj, úgy feltétlen szakemberre bízzuk a dolgot. Ne feledjük, hogy az elektromos motorok egyre hangosabbak, ahogy a végjüket járják, így könnyen lehet, hogy ennek is végül egy csere lesz a vége.

Néha viszont egész egyszerűen nem nyílik a garázskapu, hiába nyomkodjuk a falra szerelt gombot vagy a távvezérlő egységet. Ilyenkor több dolog is lehet a baj forrása. Mindig ellenőrizzük, hogy a távirányító elemei nem-e merültek le. Már a lemerülőfélben lévő elemek is néha elképesztő dolgokat tudnak produkálni, amit egy egyszerű elemcserével orvosolhatunk. Ha ez nem segített, akkor lehet még gond a kapu logikai egységével vagy a kábelezéssel is. Egyik se jó hír, s általában szakembert igényel az orvosolásuk, no meg nem utolsó sorban jó sok pénzt, néha annyit, hogy az ember elgondolkozik rajta, hogy olcsóbb cseréltetni, mint javítani. Az újítás mellett szól általában, hogy ahol egy alkatrésszel gond van, ott hamarosan a többivel is lesz, ráadásul az újabb eszközök már sokkal okosabbak és napjaink okosotthon technológiájával összhangban sokkal több mindenre is képesek.

(Forrás: azokosotthon.hu Kép forrása: pixabay.com)