Jump to content

A Tesla legújabb becslése szerint 2020-ra érkezhet a Model Y

2018. 05. 04. 14:19

Miközben sokan azt latolgatják, hogy győzni fogja-e pénzzel és gyártási kapacitással a Tesla a következő évet, addig inkább a jövőbe, a Model Y felé tekint.

A Model Y kapcsán rengeteg a titkolózás és a rejtély. Annyit tudunk, hogy ez egy Model X szerű, de annál kisebb és olcsóbb EV lesz, ami egy teljesen új helyen és új platformra fog épülni. Innen aztán lehetett olyan vadságokat is hallani, hogy már 2019-re is befuthat az új modell, de 2020 is felmerült.

Utóbbi, a 2020-as érkezésről szóló pletykák bizonyultak valóságközelibbnek. Elon Musk, a Tesla vállalat vezérigazgatója maga jelentette be, hogy cége 2020-ra tervezi sorozatgyártásba bocsátani a Model Y-ont, amivel egyetemben szerinte forradalmasítani fogja a gyártást. Hogy pontosan, hogyan és mennyiben áll majd ez a forradalmasítás, azt nem fejtette ki.

Nyílván a Tesla fent szeretné tartani a folyamatos érdeklődést amennyire csak lehet, de érdemes egyet hátra lépni és összeségében nézni a cég helyzetét, mielőtt egyből ugranánk is leadni a rendelésünket egy új Tesla elektromos autóra. Ennek az aztónak eredetileg 2019-re tervezték a megjelenését, aztán eltolták 2020-ra, mondván egy teljesen új összeszerelő üzemet készítenek hozzá. Mondani se kell, hogy egy új komplexum felállítása egy új gyártósorral, ami egy „forradalmi”, azaz új és még máshol be nem járatott módszert alkalmazna az autók összeszereléséhez, nos, az magában rejti további csúszások és komplikációk esélyét. Ezt érdemes szem előtt tartani és megfontolni, hogy bosszúságot jelentene-e, ha 2020 helyet csak mondjuk 2021-re vagy 2022-re jutnánk hozzá az áhított autóhoz.

Másrészt a Teslának volt miből tanulnia. Rendesen túlvállalata magát a cég a Model 3 gyártásával, amibe egyes elemzők szerint akár bele is roppanhat a cég ( de ez valószínütlen, már csak az EV kamionokra mutatkozó kereslet miatt). A Tesla viszont magabiztos. Állításuk szerint hamarosan elérik a kívánt 5000 autó per hét kapacitást, csak hát ezt már hallottuk párszor. Lehet, hogy a Tesla levonta a konzekvenciát és a Model Y gyártásánál nem lesznek már hasonló fennakadások, mint a Model 3-nál, de azért érdemes résen lenni.

(Forrás: engadget.com Kép forrása: engadget.com)