Jump to content

Hangvezérlést és GPS fejlesztést kapnak a robotfűnyírók

2018. 03. 29. 13:07

Kertünk akkumulátor hajtotta automatizált fűkaszáló szörnyetegei úgy funkciókat kaptak a még könnyebb vezérlés és precíziós munkavégzés végett.

Valószínűleg élőben még csak nagyon ritkán találkozhatunk robotfűnyírókkal a kertváros utcáit járva, de egy jelentés szerint az amerikai piacon már egyre népszerűbbek számítanak ezek az eszközök. A riport becslése szerint 2022-re durván 2 milliárd dollárt hoznak majd a konyhára az automatizált kertészgépek.

A piac eme szegmensében mozgó vállalatok most is folyamatosan fejlesztenek, hogy ezek az egyébként egyáltalán nem olcsó (tipikusan 900 dolláros ártól induló), viszont roppant mód erős és a fűnyírás gondját az emberek válláról teljesen levenni képes robotok egyre több kényelmi funkcióval rendelkezzenek. Nem nehéz belátni, hogy minél okosabb egy ilyen robotfűnyíró, annál könnyebb értékesíteni a technológia és az otthonautomatizálás területe iránt érdeklődő vásárlóknak.

Ennek a fenti gondolatnak a fényében a robotfűnyírók gyártói elkezdték készülékeikhez hozzáadni a legújabb technológiai finomságokat, mint például a manapság oly népszerű virtuális asszisztensekkel való kompatibilitást és velük a hangvezérlés lehetőségét. Például az LG Lawn Mower Robot készüléke már képes lesz együtt dolgozni az Amazon Alexa és a Google Asszisztenssel, amikor megjelenik (egyelőre még nem tisztázott, hogy hol és mikortól lesz kapható), azaz mondhatjuk majd, hogy „Hey Google, mow the lawn” vagy „Alexa, cut my grass” és a fűnyíró hallgatni fog a parancsainkra. Természetesen a robotfűnyíró piacon nagyágyúnak számító  Husqvarna Automwer sorozatának robotfűnyírói is működni fognak Alexával az Automower Connect applikáción keresztül, méghozzá már szeptembertől kezdve.

Másik fontos változás ezen a területen, a gépek fedélzeti GPS-nek javítása, ami már nem csak azt lesz képes figyelni, hogy a gép ne menjen ki a számára kijelölt területről, de képes lesz nyomon követi a fűnyíró számára, hogy a udvar mely részén került már levágásra a fű és hol az, ahol még akad egy kis munka.

Ahogyan a robotporszívók és robotfelmosók, úgy a robotfűnyírók se arra lettek tervezve, hogy egy teljesen elhanyagolt környezetet maguktól kipucoljanak, de az tisztán látszik, hogy ezek a robotok egyre hatékonyabb képesek elvégezni a rájuk bízott feladatokat, illetve egyre kényelmesebb a használatuk. Végső soron az egyre jobb technológiával és funkciókkal, meg úgy az árak mérséklődésével itthon is jobban el fognak tudni terjedni ezek a robotok, de talán már most sem olyan vad állom, hogy nyáron a hintaszékben hatra dőlve nézzük, ahogy helyettünk végzik a munkát.

(Forrás: cnet.com Kép forrása: cnet.com / Husqvarna)