Jump to content

Az IBM leleplezte az eddigi legerősebb kvantumprocesszorát

2017. 05. 31. 16:28

Ugrásszerű előrelépést ért el az IBM a kvantumszámítástechnikai platformjainak fejlesztésében. A cég bejelentette, hogy sikeresen megépítettek és leteszteltek két olyan erőteljes kvantum számítógépkét, amihez foghatót még eddig nem készítettek.

A kutatási és üzleti célokra létrehozott Qvantum Experience univerzális számítógép és prototípus processzor, amely végül a kereskedelmi IBM Q rendszerek legfontosabb részét fogja képezni.

Az új rendszerek most egyenként 16 és 17 kvantumbitnyi (qbits) kvantummennyiséggel bírnak, ami elképesztő ugrást jelent a Quantum Experience platformot eddigi kiszolgáló 5 kvantumbites processzorokhoz képest. Mit is jelent ez? Az egyesek és a nullák mögé tekintve, ez a platform már most képes olyan komplex problémákat megoldani, amik a klasszikus számítógépes rendszerek számára a megoldhatatlan kategóriába esnek. Ez azt jelenti, hogy olyan dolgokat oldhat meg egyes területeken, mint például a gyógyászat, a mesterséges intelligencia, a logisztika vagy a pénzügyi szolgáltatások, amiket eddig azt se tudtuk, hogy hogyan tehetnénk fel.

Az előző 5 qbites Quantum Experience gép több mint 300 000 tudományos kísérletnél volt a kutatók hasznára, mióta tavaly nyáron hozzáférhetővé tették a nyilvánosság számára. Mostantól az új harmadik generációs 16 kvantumbites processzorokkal még komplexebb feladatok megoldásában tud majd közreműködni. Eddig az ilyen speciális hardverek csak nagyvállalatok, kutatási létesítmények és kormányzati kutatások számára voltak elérhetőek, de a mostani bejelentés azt is jelenti, hogy a technológia egyre inkább hozzáférhetővé kezd válni.

(Forrás: enggadget.com Kép forrása: IBM)