Jump to content

Saját vérével generál elektromos hangokat egy orosz művész

2017. 03. 13. 11:16

A Vtol néven ismert orosz művésztől nem idegen, hogy szokatlan technológiával hozzon létre hangokat, de a legújabb projektjével sikerült eddigi munkásságán is túltennie.

A művész által kreált Until I Die névre keresztelt szerkezet elektromos hangok létrehozására képes. Ez eddig oké. Amitől érdekes lesz ez a projekt, hogy a gépezetet az alkotójának saját vére hajtja meg. Összesen 4 és fél liter vér működteti. Pontosabban a művész vére szolgál folyékony vezetőként az 5 darab házilag barkácsolt akkumulátorban. Ezek együttes kapacitása olyan 1000mAh, szóval ez nem az a technológiai innováció, ami majd versenyre kél az okostelefonjaink jelenlegi akkujával, de ahhoz elegendő, hogy egy szintetizátort és egy hangszóró energiaszükségletet ellássa, kb. 8 órára.

A 4 és fél liter vért Vtol 18 hónapon át gyűjtötte össze és gondoskodott az állagmegőrzéséről is. Miért tette mindezt? Mi volt vele a célja? Mit akart ezzel kifejezni a művész? Vtol szimbolikus tettnek nevezi, ahol ő a saját éltető folyadékát adja egy eszköz működtetéséhez, amely így az ő létezésének kiterjesztésévé válik. Ez a gondolat párhuzamban áll azzal az évtizedes orosz filozófiai és tudományos koncepcióval, ami a vérátömlesztés metafizikai aktusnak tekinti. Szó szerint megosztod magad másokkal.

A szerkezet groteszk felépítésének és annak dacára, hogy biztos nem fogunk még egy jó darabig vérmeghajtású elektromos berendezéseket látni a boltok polcain, arra azért jó emlékeztető, hogy a szervezetünk teli van energiával.

(Forrás: creators.vice.com Kép forrása: creators.vice.com)