Jump to content

Solarcity - Egy tető láthatatlan erővel

2017. 01. 30. 14:12

Napelemekről sok szépet lehet mondani környezetvédelmi és energiaellátási szempontból, de még így is sokan viszolyognak tőlük, mert váljuk be, nem különösebben esztétikusak. Erre kínál megoldást a Tesla és a Solarcity közös alkotása.

Ha elektromos energia és környezetvédelem a téma, akkor Elon Musk és a Tesla nevének felbukkanása se lehet már messze. Nem véletlen ez, hiszen az neves üzletember és vállalata elkötelezett híve a megújuló energiák kiaknázására irányuló technológiák fejlesztésének és alkalmazásának. Persze ha azt szeretnénk, hogy ezek a hétköznapi életben is elterjedjenek, akkor nem elég a nemes szándék, elengedhetetlen, hogy minél inkább fogyasztható, felhasználóbarát csomagolásba kerüljenek tálalásra. Pontosan ez a helyzet a napenergiával és a napelemes panelekkel ezért a nagy bumfordi panelek helyet a Tesla és a Solarcity kidolgozott egy esztétikusabb megoldást.

Miért tennénk napelemeket a tetőre, amikor az egész tető lehet napelemből? Pontosabban a hagyományos tetőcserepek helyett úgynevezett szolárcseméket telepíthetünk. Ez nem csak esztétikusabb, de praktikusabb is, mert így sokkal több napenergiát hasznosíthatunk, mint egy-egy panel elhelyezésével.

A dolog akkor válik igazán érdekessé, ha a Solarcity csempéit ötvözzük a Tesla Powerwall megoldásával. Ennek a két korszerű technológiának az együttes használata lehetővé teszi, hogy a szolarcsempék által napközben felvett energiát a nem napsütéses időszakokban is feltudjuk használni. A Powerwall 2 már összesen 13,5 kWh kapacitással bír, ami elegendő egy átlagos, kétszobás otthon energiaigényeinek fedezésére egy teljes napon át. Eddig a legtöbben azzal érveltek a napenergia ellen, hogy a fogyasztót kiteszi az időjárás és a napszakváltozások szeszélyeinek. Ez többé így már nem probléma. Egy teljes mértékben megújuló energián alapuló háztartás építhető, ami mentes a káros üvegházhatású gázok kibocsátásától.

(Forrás: solarcity.com Kép forrása: solarcity.com)