Jump to content

Tesla Powerwall 2 – Napenergia éjjel-nappal

2017. 01. 29. 18:00

Hogy a megújuló energiák alkalmazása a jövő energiaellátásának kulcsa, az talán mára már mindenkinek kellően egyértelművé vált. Szép lassan eltávolodunk a nukleáris energiától az elektromos energia előállításának ügyében és környezettudatosabb technológiák implementálására váltunk.

Az egyik legkézenfekvőbb megoldás a napenergia. A nap bőven elegendő energiát biztosíthat az egész bolygónk energiaigényeinek fedezéséhez, csak ki kell építeni a hasznosításához szükséges infrastruktúrát és megoldani, hogy ott és akkor is dolgozhassanak értünk a napsugarak, ahol és amikor épp nem érnek el minket. Magyarán szép dolog a napenergia, de este nem sokat fog értünk tenni. A megoldás egyszerű, el kell tárolni a napsütéses időszak alatt összegyűjtött energiát.

A Tesla megoldása erre a problémára egy a háztartási energiatárolásra alkalmas berendezés megalkotása volt. Ez lenne a Powerwall, amit kialakításánál fogva a házon kívül és belül is el lehet helyezni. Nem egy apró vagy olcsó jószág, szóval esztétikai és biztonsági szempontból is jobb megoldás, ha eldugjuk például a garázsba. A Powerwall első generációja 7 és 10 kilowattórás változatokban készült el. Ezekért a falra szerelhető energiatároló egységekért 3000 és 3500 dollárt kértek el és akkor még be se lettek szerelve. Azóta már Elon Musk bemutatta a Powerwall következő 2-es számjelzést kapott generációját, amely már 13.5 kWh kapacitással bír. Ez az energiakapacitás már képes fedezni egy átlagos, két szobás otthon energiaszükségleteit egy teljes napon át, viszont a kapacitásán kívül az ára is közel duplázódott. 5500 dollárért szerezhetünk be egy ilyen egységet.

 

A Powerwall 2 már elég erős ahhoz, hogy kellő mennyiségű energiát tároljon el, persze önmagában még nem több, mint egy hatalmas kapacitással bíró akkumulátor. Ahhoz, hogy betölthesse igazi rendeltetését mindenképpen szükséges kiépíteni egy olyan napelemes rendszert, ami képes megtermelni a háztartás számra azt az energiát, amit aztán a Tesla eszköze eltárolhat. Ha viszont ezek a feltételek teljesülnek, akkor otthonunk teljesen energia-függetlené tettük, miközben már környezetbarát és megújuló energiaforrások szeszélyes elérhetőségének se vagyunk kiszolgáltatva.

(Forrás: tesla.com Kép forrása: tesla.com)