Jump to content

GTA játékból is tanulhatnak vezetni az önjáró autók

2016. 09. 16. 11:00

A kutatók igyekeznek megtalálni a legjobb és legolcsóbb megoldásokat az önvezető autók mesterséges intelligenciájának kiképzésére. Az egyik ilyen ötlet a Grand Theft Auto játék.

Nem kell megijedni. Nem azt tanulják a játékban a mesterséges intelligenciák, hogy hogyan lopjanak autót és kezdjenek vele vad ámokfutásba. A kutatók a GTA-t egyfajta virtuális tesztpályaként használják. A játék nyílt világa tökéletes tanulópályát biztosít és a gépek itt megszerzett tapasztalatukat később a való világ útjain is képesek kamatoztatni. Az Intel Labs és a Darmstadt Egyetem hozta létre a programot, ami játékon belül segít az AI programoknak különbséget tenni járművek, gyalogosok és egyéb elemek között. Ezzel a módszerrel gyakorlatilag ugyan olyan adatok nyerhetők vissza, mintha a való világban tesztelnék a mesterséges intelligenciákat, csak sokkal gyorsabban, biztonságosabban és olcsóbban, állítják a kutatók.

Az igazi kérdés csak az, hogy bár a szakemberek szerint ezek az adatok még sokszor használhatóbbak is, mint a való életben rögzítettek, de törvényileg is megfeleltethetőek lesznek-e, illetve hogy mit szólnának az emberek? Te szívesen beleülnél egy olyan autóba, ami a GTA játékból merítette a vezetői képességeit? Kicsit úgy hangzik ez, mintha valaki Need for Speed után kapna jogosítványt. Én bizony félnék mellé beülni, még ha tudom is, hogy a gépek esetében nem így megy a dolog.

(Forrás: vg247.com Kép forrása: vg247.com)