Jump to content

5 szuper összecsukható elektromos kerékpár a mindennapokra

2016. 09. 11. 14:00

Könnyű, gyors és környezetbarát közlekedési eszköz, ami elfér az irodai asztalunk mellett? Isten hozott az összecsukató elektromos kerékpárok világában.

Aki ment már el a reggeli dugó mellett kerékpárral annak nem kell bemutatnom az érzést, hogy miért is olyan nagyon jó társak ezek a kétkerekű jószágok a városi közlekedésben. Persze ha nem vagyunk hozzászokva nagyobb távok letekeréséhez, akkor lehet, hogy kicsit csapzottan fogunk megérkezni egy-egy uticélunkhoz. Szerencsére arra is van megoldás, ha ezt elszeretnénk kerülni. Itt jön be a technológia a képbe. Vásárolhatunk elektromos kerékpárt. Persze ezek meg nagyobbak általában és nehezebbek, ami például gond lehet, ha egy túrára szeretnénk magunkkal vinni. Akik kicsi, kompakt és könnyen tárolható kerékpárra vágynak azoknak ott vannak az összecsukható verziók. Ez idáig így jó is, de mi van, ha mi az elektromos kerékpárok kényelmét és az összecsukható rokonaik előnyeit is élvezni szeretnénk? Semmi gond, mert már összecsukható elektromos kerékpárok is akadnak bőven.

 Az egyik ilyen innovatív közeledési eszköz meglepő módon a Ford fejlesztése, de látni fogjuk lejjebb olvasva, hogy nem ők az egyetlen autógyártó márka, akit viszontláthatunk az e-kerók piacán. A Ford konstrukcióját MoDe:Flex néven kereshetjük. Mint sok más modern kerékpár a MoDe:Flex is képes összejátszani az okostelefonunkkal, így kényelmesen megtervezhetjük magunknak a kirándulásokat és az azokhoz kapcsolódó tételeket, költségeket. Ha pedig meguntuk a tekerést, akkor csak összecsukjuk és már mehet is a Ford autónk csomagtartójába.

A következő koncepció a Tern Bicycle cég Elektron kerékpárja, ami az egyik legkompaktabb e-bike a bolygón. Egy 400Wh Bosch akkumulátor dolgozik benne, amivel közel 100 kilométert tudunk legurulni egyetlen feltöltés alatt. Ez a kerékpár már olyan kicsi összecsukva, hogy gyakorlatilag egy átlag irodai íróasztal alá is kényelmesen befér. Tökéletes eszköz a munkába járáshoz. A kerékpárt gyártó cég következő hónapban tervezi beindítani a Kickstarter kampányát, így mindenkinek lesz esélye lecsapni egy saját darabra.

 A Gi FlyBike ugyan nem olyan kompakt mint az előző versenyző, ők inkább a gyorsaságra mentek rá. Na nem arra kell gondolni, hogy majd milyen gyorsan tudunk vele száguldozni, mert a gyorsaság itt nem a halladási, hanem az összecsukási sebességre értendő. Ez a kerékpár egy fél szempillantás alatt összecsukódik és igazából ez is a legfőbb értékesítési szempontból kiemelhető extra tulajdonsága, de egyébként tudja az „alap” dolgokat (bluetooth kapcsolat, app, zármechanika, beépített lámpa stb.). A FlyBike hamarosan elérhető lesz az Amazonon is.

 

A másik szintén autógyártó márkától származó kerékpár ötlet a Volkswagen keze munkáját dicséri. A VW bik.e 20 kilométer per órával képes repeszteni, de valószínűleg a gyártó csak azért limitálta ennyire a sebességét, hogy ne kelljen hozzá sisakot viselni a németországi törvények szerint. Ez a keró is kényelmesen el fog férni nem hogy a csomagtartónkban, de annak egyik szeglete is elég lesz neki.   A többi versenyzővel ellentétben a VolksWagen összecsukható elektromos kerékpárját már jó régen, még 2010-ben mutatták be, így erről már nem csak terveket meg prototípusokat találhatunk.

 

A legvégére maradt a legjobb versenyző. Már valószínűleg a nevével is megnyerhet sokakat az Impossible Technology és akkor még ráadásul itt van ez a valóban hihetetlen kerékpár koncepció tőlük, amitől leesik az ember álla. A legelképesztőbb biciklis témájú tervezés, amit valaha láttunk. Neve ennek megfelelően alakult: Impossible Bicycle. Kialakításának és méretének megfelelően ezt a modellt egyszerűen bedobhatjuk egy hátizsákba is. 25 kilométer per órával képes menni, de sajnos a kis akkumulátora miatt csak 45 percet lehet vele tekerni mielőtt újra kéne tölteni. Sajnos a kerékpár 2014-es Kickstarter kampányát törölték a fejlesztők miután rájöttek, hogy mennyire alulbecsülték a szénszálas váz beszerzési költségét (és más anyagi problémák is felmerültek persze). Már a kapány weboldala se elérhető, szóval nem is tudni, hogy lesz-e belőle valaha is valami, pedig valljuk be, nem rossz kis gép lenne ez.

(Forrás: engadget.com Kép forrása: engadget.com)