Jump to content

Az uborkatermesztést is megreformálja a Google AI

2016. 09. 02. 10:00

Ne higgyük, hogy a mesterséges intelligenciák csak komplex és bonyolult dolgokat hivatottak megoldani. Az egyszerű mindennapos problémáknál is nagy segítségünkre lehetnek.

Hol máshol, mint Japánban, Makato Koike egy olyan uborkaszortírozót épített, ami a Google féle TensorFlow technológiát használja, hogy időt és munkát spóroljon a gazdálkodónak. Maga a rendszer egy kamerával szerelt Raspberry Pi 3-at használ, hogy fotókat lőjön zöldségekről. Ezeket zöldségekről készült képeket aztán átküldi a Tensor Flow neurális hálózatának feldolgozásra, ahol beazonosításra kerülnek, mint uborkák. Következő lépésként az uborkás képek átkerülnek egy nagy hálózatra, ami Linux szervereken fut, hogy az uborkákat szín, méret, forma és egyéb attribútumok alapján szétválogassák, miközben egy Windows PC okosítja a neurális hálózatot a feldolgozott adatok alapján.

A Rendszer még nem tökéletes. Koike becslése szerint 2-3 napba is beletelik, még a mesterséges intelligencia elég adatot gyűjt be, hogy megtanulja a rendezést még akkor is, ha nagyon alacsony felbontású 80x80-as képeket használnak. Ez azt jelenti, hogy jelenleg 7000-nél is több képet kell feldolgoztatni a rendszerrel, hogy 95%-os pontosságot érjen el a teszteken. Ne higgyük, hogy ez rossz eredmény. A hagyományos szortírozási módszerek csupán 70%-ot érnek el egy ilyen teszten. Ráadásul ez a technológia még fejlődik. Nagy jövőt vetít ez elő a robotizélt mezőgazdaság számára. Jóval kevesebb emberi szemre és kézre lesz szükség hamarosan a földeken is.

(Forrás: google.com Fotó forrása: pixabay.com)