Jump to content

Nem elég szeles Anglia, de még csak nem is elég napos

2016. 06. 08. 16:00

Minden országhoz fűződik valamilyen sztereotípia. Anglia például híresen vacak időjárással rendelkezik, ami csak véges mértékben felel meg a megújuló energiák kiaknázásához.

Én mindig is kedveltem a hűvösebb, borongósabb időjárást így speciel nekem semmi bajom Anglia időjárásával, bár tény, ha teheti szinte mindenki inkább egy trópusi, napsütötte szigetet választ. De úgy tűnik nem csak a turisták nincsenek oda meg vissza Anglia időjárásáért, de a szélenergetikai iparban utazó Hugh McNeal se. Szerinte Anglia egyszerűen nem elég szeles, hogy további szélfarmokat is érdemes legyen telepíteni. McNeal megállapításának a The Telegraph számára adott interjújában adott hangot, ahol az UK-ban megújuló energiával foglalkozó cégek előtt álló kihívásokról beszélt. Szerinte Angliában elsősorban a már bevált, megszokott projekteket támogatják, és nem szívesen finanszíroznak újszerű megoldásokat, holott erre szükség lenne.

Ha megújuló energiaforrásokra gondolunk, akkor a nap és a szélenergia kiaknázása ugrik be elsőre. Ezek nem igazán ideálisak Anglia jövőbeni tervei számára. Szerencsére akad más lehetőség is. Például rögtön itt az árapály erőmű. Az Egyesült Királyság építi meg a világ legelső árapály lagúna erőműveit – négyet Wales és kettőt Anglia számára. Ezek az erőművek értelemszerűen a hullámok energiáit fogják kiaknázni. A tervező cég szerint az Egyesült Királyság által felhasznált energia 8 százalékát lesz képes kitermelni ez az új rendszer, ezzel tiszta is hosszútávon is kiszámítható energiát biztosítva csekély kockázati tényező mellett.

(Forrás: engadget.com)