Jump to content

Oculus Rift – Csúcsminőségű VR, ha megtudod fizetni

2016. 03. 29. 16:00

Telefonok és tabletek kezdenek unalmassá válni, de szerencsére itt az újdonság, ránk tört a virtuális valóság, mielőtt még időnk lett volna unatkozni.

Ami korábban sci-finek tűnt az ma már valóság. A virtuális valóság itt van, és nem megy sehova. Sőt! Betör az élet minden területére szép lassan kezdve a játékosok univerzumának meghódításával. Egyik élharcosa ennek az új korszaknak pedig nem más, mint az Oculus Rift. Persze a potenciálisan úttörő új technológiai platformnak még sokat kell bizonyítania, és ha bebukik, akkor elpusztítja a virtuális valóság piacát mielőtt még elterjedt volna.

De azaz igazság, hogy ha eltöltünk egy kis időt az Oculus Rift használatával, akkor semmi kétségünk nem marad afelől, hogy igen is valami nagyszerűvel van dolgunk. Az eszköz jól kidolgozott és könnyű beállítani.  Már néhány játék és program is megvan, hogy használhassuk, de azért akadhat egy probléma. Sajnos az eszközhöz csak igen keveseknek lesz elég erős PC-je, a többieknek még az Oculus Rift árán felül el kell költeniük párszáz dollárt gépük fejlesztésre, hogy zökkenőmentesen élvezhessék a virtuális valóság élményét. Mint minden technológiai mérföldkőnek, a VR-nak is ott a lehetősége, hogy megváltoztassa a világunkat, de még nagyon az elején jár és ha az újdonság varázsát szeretnénk, akkor bizony mélyen a zsebünkbe kell nyúlni.

Az Oculus gyakorlatilag egy fejre szerelhető doboz 2 OLED kijelzővel (egy-egy szemenként), amik 1200x1080 pixeles felbontáson és 90Hz működnek. Az eszközben beépített giroszkóp, hangszóró, mikrofon és gyorsulásmérő van. Súlya alig 4 deka. Megjelenéskor hiányoztak az eszközhöz a kontrollerek, ami fájó pont lehet. Nincs is semmilyen információ, hogy mikor jelenik meg kontroller az eszközhöz vagy, hogy mennyibe fog kerülni. A készülékhez egyetlen egy fő kábel van, ami USB 3.0 és HDMI csatalakozóra válik szét. Összehasonlításképpen a HTC Vive Pre verziója nehezebb és 4 hosszú kábellel jön. Az Oculus Rift jóval kényelmesebb ebből a szempontból nézve. A készülék egyébként is jól a fejre és a fülekre igazítható, könnyen szabályozható, így amiatt nem kell aggódnunk, hogy nem lesz passzentos a fejünkre.

Már most rengeteg címről tudni, ami kifejezetten VR platformra készül, de igazából nem kell egyre se várnunk, hogy igazán jól szórakozhassunk. A VR platformnak már van egy szuper játéka az EVE: Valkyrie szerepében, ami ráadásul egy csomagban érkezik az Oculus Rift-el. Ha szeretjük a Battlestar Galactica újrafeldolgozásokat, akkor egészen biztosan beszippant majd minket is ez a nagyszerű űrhajós lövöldözős VR játék. Persze, hogy akadás mentesen menjen egy ilyen játék, bizony erős hardverek kellenek.

Hogy használni tudjuk az Oculus Rift-et legalább egy ilyen Winodws PC-re lesz szükségünk: Intel Core i5 4590 processzoros, 8GB RAM, NVIDIA GTX 970 vagy AMD Radeon 290 videokártya. Ezek nem feltétlen drága hardverek, de ha ennél régebbi PC-vel rendelkezünk, akkor költenünk kell egy keveset a fejlesztésre. Vannak kifejezetten „Oculus Ready” PC konfigurációk is, néhányat már mi is bemutattunk, mint például az Alienware X51-et.

A VR eszközök, mint az Oculus Rift még pár évig biztosan drága dolognak fognak számítani. Idővel azonban a hardverek is olcsóbbak lesznek az újdonság varázsa is alább hagy és a technológiai is tökéletesedik majd, így remélhetőleg előbb-utóbb mindenki számára könnyedén elérhető lesz a VR élmény. Most viszont, ami fontos, hogy létezik és működik a technológia, és ha nem sajnálunk áldozni rá, akkor már most is nagyszerű szórakozást nyújt.

(Forrás: engadget.com)