Jump to content

Új klímavizsgáló szuperszámítógép épül az USA-ban

2016. 01. 12. 14:00

Kétszer gyorsabb lesz az USA klímaváltozást vizsgáló új szuperszámítógépe, mint a jelenlegi yellowstone-i óriáskompjúter. Az amerikai Nemzeti Légkörkutató Központ (NSCAR - National Center of Atmospheric Research) máris bemutatta az új rendszer terveit.

Az NSCAR szerint a Silicon Graphics Inc. (SGI) amerikai informatikai vállalat készíti majd el az Intel Xeon alapú szuperszámítógépet várhatóan 2017-re. Az elkészült gépszörny másodpercenként akár 5,34 petaflop számításra is képes lesz (azaz 5,34*1015 lebegőpontos művelet elvégzésére másodpercenként). Ez azt jelenti, hogy az új szuperszámítógép 2,5-ször gyorsabb lesz, mint yellowstone-i elődje, mely jelenleg a világ egyik legerősebb szuperszámítógépe. Az új rendszre 313 TB memóriát és 20 petabájt (!) dedikált tárhelyet kap.

A gép építése persze nem a nagyzolásról szól. Az új berendezés segítéségével a kutatók a korábbiaknál sokkal hatékonyabban és gyorsabban vizsgálhatják a klímaváltozásokat, pontosabb és jobb időjárás-előrejelzéseket adhatnak és részletesebben modellezhetik az éghajlatváltozásokat, környezetszennyezést, sőt még akár a napkitöréseket is. Az új szuperszámítógép által produkált eredmények segíthetik majd a kutatókat bolygónk jobb megértésében.

(Forrás: engadget.com Kép forrása: engadget.com)