Jump to content

A Ford új koncepciója monociklit csinálna autónk kerekéből

2015. 12. 31. 10:00

Ismerős az érzés, amikor elkeseredetten keressük a parkolóhelyet a belvárosba, de végül csak az eredeti utazási célunktól távol sikerül lerakni a kocsit? Sok esetben ideálisabb lehet a tömegközlekedés valamilyen formáját választani, ám mivel a busz se pont ott áll meg mindig, ahol kéne, ez sem az igazi. Nem lenne jó, ha lenne egy saját motorizált utazó eszközünk az egész útra?

A Ford szakemberei is valami hasonlón agyalhattak, mielőtt előálltak az autókerék egykerekű elektromos kerékpárrá alakításának ötletével. Lényegében csak le kellene választani a kereket és rácsapni egy felszerelést, mellyel irányítani tudjuk, aztán már gurulhatunk is, ahova csak szeretnénk.

Mint más szabadalmaknál, itt sincs semmi garancia, hogy valaha is a gyakorlatba ültetve viszontlátjuk majd a megoldást. A Ford azért rátette a tenyerét az elképzelésre, nehogy mások ellopják a későbbiekben. Egyértelmű, hogy az autógyártó már gondolkozik rajta, hogyan működhetne a való életben ez az elképzelés. Az autó kereke könnyedén gombnyomásra eltávolítható lenne és akár telefon vagy tablet is szolgálhatna műszerfalként. Ha megvalósulna valaha is ez az autó/egykerekű egyveleg, nem csak távolabbi parkolást tenne lehetővé, de üzemanyagot és időt is spórolhatnánk vele.

Forrás és fotó: engadget.com
Írta: Szokolai József