Jump to content

Arkansas szenátora odaszólt az Apple vezérigazgatójának

2015. 12. 22. 10:00

Arkansas republikánus szenátora, Tom Cotton hétfői nyilatkozatában kritizálta az Apple vezérigazgatóját, amiért az kiállt az erős titkosítás védelmében. Cotton azt állítja, Tim Cook „fontos tényeket hagyott ki az adattitkosítással kapcsolatban”.

Tim Cook nagyon nagy hanggal állt ki hite mellett miszerint a felhasználók privát adatai maradjanak is privátak. Az Apple vezérigazgatója nehezményezte, hogy a Google felhasználói adatokat ad el a hirdetőknek és azt mondta, hogy a saját adattitkosításuk annyira jó, hogy nem feltörhető és nem biztosít hozzáférést a telefonkészülékekhez még a rendőrség számára sem.

Az amerikai republikánus szenátor Tom Cotton azt állítja, Tim Cook „fontos tényeket hagyott ki az adattitkosítással kapcsolatban”. Szerinte az Apple nem azért nem tesz eleget törvényi kötelezettségének, mert nem tud. A szenátor oldalán közzétett gondolatok szerint bár igaz lehet, hogy az Apple nem képes hozzáférni a titkosított adatokhoz, de ez csak azért van, mert így tervezték meg a rendszerüket. A szenátor a továbbiakban rámutatott arra is, hogy a Google, a Facebook és az Apple üzenetküldő szolgáltatásai preferált kommunikációs csatornái lesznek a „gyermekpornográfiának, a drog és kábítószer-kereskedőknek és a terroristáknak egyaránt.”

Magyarán a szenátor szerint az a helyzet, hogy ahelyett hogy több millió ügyfelét és azok privát adatait védi az Apple, inkább nyújtania kellene egy hardveres kiskaput csak úgy minden eshetőségre, mert sose lehet tudni és különben is minek az embereknek magánélet. Igaz egy ilyen kiskapu is könnyen lehetne visszaélések eszköze a bűnözök számára. Az is igaz, hogy a szenátor által említett csoportok kommunikációját sem tudná felszámolni (és még ha vissza is szorítaná, mégis mi akadályozná meg őket, hogy más kommunikációs csatornára váltsanak), de legalább tennének egy szép komoly lépést egy George Orwell-féle nagytestvér disztópia felé.

Forrás és fotó: engadget.com
Írta: Szokolai József