Jump to content

A Facebook videók HTML5-re váltanak a Flash helyett

2015. 12. 19. 13:00

A Facebook bejelentette, hogy minden videó, melyet ezután az oldalukon látunk HTML5-öt használ majd a lejátszáshoz alapértelmezetten. A Flash technológia ideje, úgy látszik, lassan lejár.

Miután maga a fejlesztő, az Adobe is elismerte, hogy a Flash mint technológia elavult nem különösebben váratlan fordulat, hogy egy olyan folyamatosan fejlődő innovatív cég, mint a Facebook újabb, korszerűbb megoldások után néz helyette. Itt jön képbe a HTML5 technológia, mely mától minden Facebookos hírfolyamban, megosztásban vagy bármely oldalukon felbukkanó videó lejátszása mögött áll majd a Flash helyett. Ugyanakkor a szakítás nem végleges a Facebook továbbra is dolgozik a Flash fejlesztőivel, hogy a Flash alapú játékokat továbbra is üzemképesen és biztonságosan tartsák. Persze ez azért sem egyszerű, hiszen a Flash többek között pont azért vált népszerűtlené, mert ezer sebből vérzik biztonság terén és a felhasználói oldalon is sokszor csak azzal találkozik az ember, hogy na, már megint összeomlott miatta a böngésző.

Mindenesetre a Facebook a HTML5-ben látja a jövőjét és egy jobb felhasználói élmény ígéretét. Száz szónak is egy a vége: viszlát Flash, helló HTML5.

Forrás és fotó: http://newsfirst.lk
Írta: Szokolai József