Jump to content

Intelligens locsoló: csak a „szomjas” gyepet öntözi

2015. 11. 25. 16:00

A cím ne tévesszen meg senkit. Nem a húsvéti locsolkodásnak megyünk elébe csupán az ETwater új intelligens locsolórendszeréről ejtenénk néhány szót. Na, de mit is tud egy ilyen intelligens locsoló rendszer, mitől okosabb a többinél? Nos, végeredményében a válasz, hogy csak akkor locsolja a gyepet, ha szükséges.

Az automatikus öntözőrendszerek alapvetően kényelmes, de nem túl környezetbarát megoldások. Gondoljunk csak bele, ha egy adott héten többször is esik az eső, akkor valóban szükséges szegény gyepet tovább áztatni? Ha nem rizsültetvényt tervezünk a kertbe aligha. Nem beszélve arról, hogy az ilyen mértékű pazarlás nem igazán passzol össze a környezet tudatos vízhasználattal.

Erre a problémára kíván megoldást egy ETwater nevű cég, mely locsolórendszereit locsolófejek, lokális szenzorok, valamint valós idejű időjárási adatok felhasználásával állítja össze. Így ha esős idők járnak a locsoló rendszer kevesebb vizet fog permetezni, de ha épp hetekig tartó szárazság van, ahhoz is alkalmazkodni tud a vízkibocsátás szabályozásával.

Alapvetően úgy tűnik a cég a nagyobb ingatlanok tulajdonosait célozza meg, mint üdülőközpontok vagy parkok, de elérhetők az átlag fogyasztó számára is havi 35 dolláros induló árral, mely magában foglalja az öntözési vezérlőegységet és a 3G/4G-s vezeték nélküli szolgáltatás használatát.

Forrás és fotó: engadget.com
Írta: Szokolai József