Jump to content

Sony: butának tűnő okosóra közösségi támogatásból

2015. 08. 31. 12:00

A Sony idén arra bátorította alkalmazottjait, mutassák be saját projektjeiket a First Flight közösségi támogatáson alapuló platformon keresztül. Az ötletek közt volt e-papíros óra, okostávirányító és sok más, melyek támogatás hiányában sosem jutnak el a tömeggyártásig. Most azonban érkezett valami sokkal érdekesebb, a Wena Wrist okosóra formájában.

A Wena különlegessége, hogy az órát okossá tevő technológiát a szíjba rejti. A név a „wear electronics naturally” rövidítése. A szíjban egy NFC chip rejtőzik, mely támogatja a japán FeliCa sztenderdet és lehetővé teszi viselője számára a fizetést és egyaránt szolgálhat bérletként tömegközlekedés során vagy diákigazolványként. A notifikációkról egy hétszínű LED és némi vibrálás tudósítanak, míg a készülék követi sporttevékenységedet és 30 méterig vízálló.

A Sony a japán Citizent kérte fel az óratest designjának elkészítésére. A Wena egy 22 miliméteres szíjjal rendelkezik, mely akár más, megfelelő méretű órakészülékekkel is kompatibilis lehet, így idővel elég a technológiát viselő pántot cserélni, míg a drágább, elegáns, „buta” órakészülék megtartható.

A Wena két változatban mutatkozott be: a 287 dolláros Three Hands és az 576 dolláros Chronograph lehetnek az első kiadott verziók. A támogatott telefonok listája egyelőre kissé meglepő, ugyanis az órák csak az Apple iOS 8-at vagy annál frissebb rendszert futtató készülékeivel kompatibilisek. A szíj nagyjából egy hetet bír töltés nélkül és modelltől függően 3-5 év az élettartama. A Sony 10 millió jent, azaz csaknem 25 000 millió forintot szeretne gyűjteni igényfelmérésként mindenek előtt közösségi támogatásből. A cég szerint az első Wena készülékek 2016 márciusában kerülhetnek kiszállításra.

Forrás és fotó: engadget.com
Írta: Ambróz Nóra