Jump to content

100%-ig napenergiával működő reptér Indiában

2015. 08. 20. 10:00

Manapság sokat hallhatunk a fenntartható fejlődésről, az energiaproblémákról és még néhány az emberiség túlélését érintő súlyos kérdésről. Egyre sürgetőbbnek tűnik, hogy alternatív energiaforrások felé forduljunk és minél előbb elhagyjuk a pusztuló természeti kincsektől való függésünket.

India óriás léptekkel halad ezen az úton, mint ahogy az kitűnik a Cochin Nemzetközi Reptér átalakításából is, mely a világ első ilyen típusú létesítménye, mely teljes mértékig napenergiával működik.

A repülőtér energiaszükségletét többek között a terminálok tetején elhelyezett napkollektorok fedezik, melyeket további napelemek támogatnak a csomagokat tároló raktárak mellett, mint ahogy az képünkön is látható. Az energiafarm összesen 46 150 panelből áll és mintegy 45 holdnyi területen terül el, ahol 12 MW-ot termel. A felesleget a rendszer visszaforgatja a helyi áramellátásba.

Az indiai tervezők reményei szerint a következő 25 év során 300 000 tonna szenet spórolnak majd meg a reptér átalakításának köszönhetően.

Forrás és fotó: engadget.com
Írta: Ambróz Nóra