Jump to content

Tartósabb akkuk nanoméretű tojássárgájával

2015. 08. 10. 16:00

A tojás sárgája nem csak az ízletes rántotta elengedhetetlen összetevője. Az MIT és a pekingi Csinghua egyetem közös fejlesztésében készült nanorészecskéket tartalmazó akkuk ihletője is, melyek jócskán tartósabbak lehetnek, mint elődeik.

A találmányban egy formaváltásra képes alumínium „tojássárgája” bújik meg egy titániumdioxid cellában és képes számos töltési ciklust túlélni anélkül, hogy a hagymányos elemek grafit elektródáihoz hasonló károkat szenvedne. A fejlesztés növelhetné az akkuk tartósságát, sőt kapacitásukat és maximális erejüket is.

Az egyelőre laborkísérletként létező projekt egészen közel jár a működő megvalósításhoz. A gyártási technológia egyszerű, míg a szükséges anyagok gyakoriak. A „sárgáják” máris jól bírják a terhelést: képesek szupergyors töltés mellett (ez többnyire sokat elvesz egy akku élettartamából) 500 ciklus során több mint felét megőrizni kapacitásuknak. Amennyiben a projektből gyártható termékek születnek, úgy hamarosan a technológia változást hozhat mindennapi konnektorkeresgélős életünkbe.

Forrás és fotó: engadget.com

Írta: Ambróz Nóra