Jump to content

Beszélgess rádión az ISS legénységével egyszerűen

2015. 08. 07. 10:00

A Nemzetközi Űrállomás meglátogatása legtöbbünknek csak képtelen álom, ám ha tudod, mit csinálsz, legalább beszélgethetsz egyet a körülöttünk keringő állomás legénységével. Ha Adrian Lane, amatőr rádió operátornak sikerült az angliai Gloucestershire-ban található hátsóudvarából a hívás, akkor talán nem is olyan bonyolult a dolog.

Az 52 éves hobbi rádióspecialistának semmi rendkívülit nem kellett tennie ahhoz, hogy távrecseghessen egy kicsit az ISS egyik asztronautájával, mindössze követte a megfelelő receptet. Lane először is kiszámolta, mikor kering házához a lehető legközelebb az állomás, majd házi felszereléseit használva hívást indított. Szerény meglepetésére az éterből hamarosan egy amerikai akcentussal beszélő hang válaszolt, aki üdvözölte a Nemzetközi Űrállomásról.

Lane szerint a beszélgetés rövidke és egyszerű volt, ám így is nagy élményt jelentett számára. Az űrhajóssal a férfi mintegy ötven másodpercet társalgott a Földre nyíló fantasztikus kilátásról és arról, hogyan telik a nap az ISS-en.

A helyzet ugyan egyedi, ám korántsem teljesen rendkívüli. Az ISS rendelkezik publikus amatőr rádiófrekvenciával, melyet az ARISS (Amateur Radio on the International Space Station) weboldalán te is megtalálhatsz. Ennek ismeretében bárki megfelelő felszereléssel, kicsi szerencsével és némi ráérő idővel kereshet kapcsolatot az ISS-sel. Amennyiben sikerül egy szolgálaton kívül lévő asztronautát éppen elcsípni, még választ is kapsz.

Forrás és fotó: engadget.com
Írta: Ambróz Nóra