Jump to content

A THORwin nyerte a robotfoci bajnokságot

2015. 07. 25. 16:00

THORwin nem egészen úgy rúgja a bőrt, mint Beckham, ám ha robotfociról van szó, még mindig a legjobb a mezőnyben. Az amerikai gépzet idén a felnőttméretű kategóriában söpörte be a kínai RoboCup első helyezését.

Az éves nemzetközi focibajnokság célja, hogy 2050-re a robotválogatott már emberek ellen is megállja a helyét. Az idei első, THORwin, aki elnevezését a „Tactical Hazardous Operations Robot” rövidítésének és Charles Darwin nevének összevonásából kapta, 152 centi magas és 54 kilót nyom. Az így is viszonylag kicsi robot azonban a felnőtt kategóriába került, hiszen a tini- illetve gyermekméretű robotok nála is jóval kisebbek voltak.

A versenyző gépek mind önállóan képesek kell, hogy legyenek játszani, érzékelni ellenfeleiket, elvezetni mellettük a labdát és gólt lőni. Mintha csak igazi foci lenne… merevebb mozgással és sokkal több esés-kelésssel, mint az emberek esetében.

THORwin, az UCLA Robots and Mechanisms Laboratory (RoMeLa) és a UPenn General Robotics Automation, Sensing and Perception (GRASP) Laboratory közös gyermeke. A döntőben a robot egy iráni kihívót utasított maga mögé 5-4-es végeredménnyel. Lejjebb megnézheted a UPenn egy másik robotjával, hogyan is nézhetett ki a nagy meccs.

Forrás és fotó: engadget.com
Írta: Ambróz Nóra