Jump to content

Változó húsipar: fitneszkütyü teheneknek

2015. 07. 16. 16:00

Ha valaha utaztál keresztül az Egyesült Államokon, akkor jó eséllyel nem kevés legelésző szarvasmarhát láttál. Ezek az állatok az amerikai húsipar szíve csücskei és gazdáik jókora gondot fordítanak rájuk. Ideje, hogy egy kicsivel könnyebb legyen a szorgos farmerek dolga.

A tehenek állapotának ellenőrzéséhez a gazdák eddig be kellett, hogy járják a csordát, hogy saját szemükkel keressék a betegség vagy kimerültség jeleit. Az aprólékos munkán azoban sokat egyszerűsítene, ha a tehenek egészségügyi állapotát kütyük követnék.

A dolog nem is akkora bugyutaság, mint elsőre gondolnánk. A fitnesz holmik az emberek esetében is a testhőmérsékletet, étvágyat, aktivitást és sok mást figyelnek, melyek a tehenek állapotáról is sokat elárulnak. Az érkező adatokat egy helyi szerveren összegyűjtve a farmerek teljes tehénegészségügyi bázist hozhatnak így létre és már azokat a betegségeket is kiszűrhetik, melyek jelei esetleg szemmel még nem láthatóak. A rendszer biztonságot adnak a farmerek és a fogyasztók számára is egyaránt.

A tehenek egészségével máris két vállalat is foglalkozik: a Quantified Ag, a húsállatokkal, míg a Vital Herd inkább a tejelő jószágokkal dolgozik. Mindkét megoldás nagyon hasonló. A Quantified Ag kütyüje a tehenek fülébe lőhető (akárcsak a megszokott cédula) és számos szenzorának adatait egy központi szervernek küldi, majd jelez, ha személyes ellenőrzés szükséges. A Vital Herd megoldása ezzel szemben egy kapszula, mely a savakat is figyelemmel kíséri az állat szervezetében a szokásos egyebeken kívül. Amellett, hogy a kapszula a tehenek egészségét egész életükben követi és figyelmeztet probléma esetén, a farmerek számára is tanácsot ad a tehenek egészséges táplálásához. Egy harmadik eszköz az állatok tüzelési időszakát képes nyomon követni, így az amerikai tehenészek számára lassan szinte minden szükséges információt tálcán kínál a technológia.

Forrás és fotó: engadget.com
Írta: Ambróz Nóra