Jump to content

A tintahal bőrétől a színváltó kütyükig

2015. 07. 06. 10:00

Nem vagy elégedett ruháid vagy elektronikus holmijaid színével? Eljöhet azaz idő, hogy könnyedén változtathatsz árnyalatukon, mely technológia alapötletéül a tintahalak bőrének sajátos működése szolgálhat.

A UC Santa Barbara kutatóinak felfedezése a színváltós kaliforniai piaci tintahal egyedi színváltó mechanizmusa. A másnéven opaleszkáló partmenti tintahalként is ismert állat trükkjének alapja néhány a bőrében lévő protein szekvencia, melyek lehetővé teszik számára, hogy varázslatos módon változtassa fényvisszaverő tulajdonságait.

Ha a tudósok képesek lennének a proteinek mesterséges előállítására különböző struktúrákban, akkor egyetlen pillanat alatt roppant egyszerűen válthatnál színt a speciálisan kezelt felületeken. Ez részben hasznos lehet katonai célokra is, ahol olyan tökéletes kamuflázst alkothatnának a kutatók, hogy az a láthatatlansággal határos szinten működne. Mivel azonban a tudósok egyelőre sokkal inkább azt hangsúlyozzák, hogy az előállítható színek skálája olyan élénk, mint „Monet festményei”, ezért nekünk a hadseregben bevethető technológiák helyett sokkal inkább mindenféle kütyü jut eszünkbe, melyek a neonos, sportos színek és az elegánsabb, visszafogottabb verziók közt lennének könnyen alakíthatóak.

Forrás és fotó: engadget.com
Írta: Ambróz Nóra