Jump to content

Facebook&Google: művészet neurális hálózatokkal

2015. 06. 21. 14:00

A Facebook és a Google nem éri be annyival, hogy a számítógépek felismernek egyes képeket. Szerintük a gépek számára eljött az idő, hogy maguk is nekilássanak műalkotásokat kreálni. Az első eredményeket már láthatjuk is.

Mindkét technológiai cég bemutatott olyan az idegrendszerhez hasonló, neurális hálózatokat, melyek képesek maguktól képeket generálni, az alapján, hogy szerintük hogyan mutatnak a tárgyak.

A Facebook megközelítésében két ilyen hálózat készít ikon méretű képeket. Az első algoritmus képei egy random vektor alapján készülnek, melyhez a második realisztikus tárgyakat igyekszik párosítani és elveti a valószerűtlen alkotásokat. Idővel egyre hitelesebb darabok készülnek. A mostani állapot szerint a rendszer 40%-ban képes megtéveszteni emberi közönségét, ám ezen még sokat szeretne finomítani a mögötte álló csapat.

A Google éppen ellenkező irányban indult el. Ahelyett, hogy realizmusra törekednének neurális hálózatuk fantáziáját szabadon eresztették és hagyják, hogy maga döntse el, mit hangsúlyoz. Például, ha adsz a gépnek egy fotót az égről és úgy gondolja, hogy a legfontosabbak itt a szálló madarak, akkor a szárnyasokat addig fogja hangsúlyozni, míg kénytelen leszel egyetérteni. Az elkészült munkák kicsit LSD trippszerűek, főleg ha egy zajosabb kép volt a mű forrása. Az alkotások jórésze az impresszionista és szürrealista irányvonalat követi szerény művészeti ismereteink szerint.

Noha a Facebook és a Google „művészei” egyelőre nem vehetik fel a versenyt az emberekkel, mégis úgy gondoltuk, hogy alkotásaik közül néhány esetleg elnyerheti a tetszésed.

Forrás és fotó: engadget.com

Írta: Ambróz Nóra