Jump to content

Nem a technológia a hibás: az önvezető autók balesetei

2015. 05. 13. 10:00

Mióta Kalifornia állam emgedélyt adott az önvezető autók közúton való tesztelésére, azóta a kísérletekben résztvevő 50 járműből négynek volt kisebb balesete. Ezekért azonban nem a technológia, hanem az emberi butaság a felelős.

Az Associated Press jelentése szerint a négy sérült autóból három a Google Lexus SUV-jai közül került ki, melyeket a Delphi autonóm technológiájával szereltek fel. A negyedik tesztjármű a Delphi sajátja volt. A koccanások felénél az autók felett biztosan tökéletesen működött a kontrol. Minden baleset kevesebb, mint 15 km/órás sebességnél történt és csak kisebb karcolásokat, horpadásokat okozott, személyi sérülés nélkül.

Egy blog posztban a mai napon a Google önvezető autó projektjének feje, Chris Urmson elmagyarázta, hogy hat év alatt a tesztekben 11 baleset történt, ám nem a rendszer volt a hibás.

„Ha elég időt töltesz az utakon, akkor balesetek fognak történni, akár önvezető autóról van szó, akár nem.” szögezte le Urmson. Az önvezető autók már mérföldek millióit hagyták maguk mögött. Kalifornia mellett Florida, Michigan és Nevada is engedélyezte a teszteket közútjaikon és az autópályákon, ám ezekben az államokban még egyetlen baleset sem történt.

Forrás és fotó: engadget.com

Írta: Ambróz Nóra