Jump to content

A Raspberry Pi 9 dolláros kihívója: CHIP

2015. 05. 10. 12:00

A Raspberry Pi hihetetlen újdonságnak számított a mini PC-k között, amikor 35 dolláros árcédulájával megjelent a boltok polcain. A CHIP azonban olyan olcsó, hogy még filléres elődje is drágának tűnik mellette.

A Kickstarter kampány jócskán elhagyta a szükséges 50 000 dollárt, sőt a cikk írásának idején a projekt már közelít az 500 000 dollárhoz.

Akárcsak a Pi, a CHIP is egy tökéletesen funkcionális PC. A készülékben egy 1 GHz-es CPU, 512 MB RAM és 4 GB tárhely van, melyeken egy teljes (kissé átalakított) Linux fut. Emellett a készülék WiFi-vel és Bluetooth-szal is rendelkezik.

A drágább darabokhoz VGA és HDMI csatlakozás is jár, ám ekkor már 19/24 dollárra emelkedik az ár. A legdrágább példány az 50 dollárért kínált PocketCHIP, mely minden előző tulajdonságot képes magában foglalni, amellett hogy saját akkuja van, billentyűzet jár mellé és egy 4,3”-os érintőkijelző is helyet kap a csomagban.

Noha egy okostelefon jelentősen erőteljesebb a CHIP-nél, mégis 50 dollárért egy ilyen képességekkel rendelkező aprócska szerkezet, egészen lenyűgöző fejlesztői teljesítmény.

A projekt Kickstarter oldalát itt találod.

Forrás és fotó: engadget.com

Írta: Ambróz Nóra