Jump to content

Egy szenzor kiszagolja a romlott ételt és a bombákat

2015. 04. 05. 14:00

Hamarosan lejárhat a költséges laboratóriumi szenzorok és a kiképzett kutyák ideje a robbanó anyagok és a romlott élelmiszerek felkutatásában. Az Oregoni Állami Egyetem kutatóinak találmánya egy hibrid optikai és nanaotechnológiai szenzor képes máris mindkettőre.

A szenzor szuperérzékeny a gázokra, ám nem tonnás súlyú és nem kerül egy vagyonba. Valójában egy hihetetlenül vékony fém és organikus anyag alapú rétegről van szó, mely képes elnyelni a gázt és felnagyítani a jelenlétét kísérő kémiai jeleket. Ehhez olcsó plazmonikus nanokristályokat használ, melyek apró optikai lencsékként működnek.

A módszerrel legkönnyebben a széndioxid jelenléte mérhető, mely segíthet az üvegházi gázok esetében, ám emellett számos más anyag érzékelésére is alkalmas.

Egy kis időbe még beletelik, míg a technológia mindennapossá válhat. Az egyetem már szabadalmaztatta találmányát és abban reménykednek a kutatók, hogy alkotásuk a hétköznapi életben is használatossá válik előbb utóbb. Idővel lehetséges, hogy a reptereken a csomagodat már nem kutyás egységek vizsgálják át, hanem egyszerű szkennerek, míg a zöldségesnél sokkal kevésbé kell majd aggódnod amiatt, hogy valami romlott dolgot veszel.

Forrás: engadget.com

Fotó: africabusiness.com és petparent.me

Írta: Ambróz Nóra