Jump to content

10 TB SSD a Toshiba és az Intel jóvoltából

2015. 03. 28. 12:00

A Micron és az Intel, valamint tőlük külön a Toshiba olyan SSD kártyákat fedtek fel, melyek akár 10 TB-nyi adatot is képesek tárolni. Ezeket sajnos idén még nem lehet beszerezni, ám a gyártás legkorábban jövő év elején megkezdődhet.

Összeségében még a többrétegű chipek technológiájának korai életszakaszában járunk, ám ez már lehetővé teszi ezt a hihetetlen kapacitást. Sajnos azonban a 10 TB adatot tároló SSD-k ideje még egy kicsit odébb van.

A Micron és az Intel azt mondták, a 3D NAND technológiának köszönhetően 3, 5 TB-nál is több adatot képesek rázsúfolni egy rágógumi nagyságú SSD-re, míg a sztenderd 2,5” nagyságú SSD 10 TB-ot is elbír.

Ez az SSD kapacitás egyelőre még távol van attól, hogy az átlag fogyasztó hozzájuthasson, ám mindenképpen örömmel halljuk, hogy ekkora ugrásokkal bővül az SSD tárolási képessége, mely lassan felér minden tekintetben a hagyományos merevlemezekéhez.

Az első SSD-k népszerűségüket szerény méretüknek és súlyuknak köszönhették, ám eleinte jóval drágábban voltak, mint a winchesterek. A technológia lassú beérésével és a piaci verseny alakulásával szerencsére az árak fokozatosan csökkennek, így egyre többek számára válnak az SSD-k elérhetővé.

Forrás és fotó: thenextweb.com

Írta: Ambróz Nóra