Jump to content

Csomagoló anyagból gyorstöltő elem

2015. 03. 23. 16:00

Ha gyakran rendelsz külföldről csomagot, akkor ismerős az Amerikában népszerű, fura, kukackaszerű csomagoló anyag, mellyel megtöltik a kartondobozt, hogy biztonságban utazzon annak tartalma. A csomagoló mogyoróként emlegetett anyag azonban rumlicsináláson kívül másra is jó: a lítiumion elemek új generációjának atyja lehet.

A Purdue egyetem kutatói fejlesztettek egy olyan melegítési metódust, melynek köszönhetően a csomagküldés maradványai szénből készült anódokká alakíthatóak (itt tárolódnak a lítiumionok a töltés ideje alatt) Amellett, hogy ezzel szemetet semmisítenek meg, a technológiának hála olyan elemeket hozhatnak létre, melyek sokkal gyorsabban töltenek. A szén anódok tizede olyan vastagok, mint jelenleg széleskörben elérhető vetélytársaik, így közel sem produkálnak akkora elektromos ellenállást.

Természetesen némi finomítás még szükséges, főleg a kapacitás kérdésében. A laborok eredményei szerint a minták 300 töltési ciklust bírnak ki jelenleg mielőtt veszítenének kapacitásukból, ám ennél többre van szükség egy olyan holmi esetében, amit az emberek évekre szeretnének megvenni.

A megközelítés azonban máris praktikus: olcsó, egyszerű és nagyban is kivitelezhető.

Forrás: engadget.com

Fotó: maximumpc.com és labelmaster.com

Írta: Ambróz Nóra