Jump to content

Mi kell a Windows 10 futtatásához?

2015. 03. 19. 16:00

A héten Shenzhenben a Microsoft WinHEC rendezvénye során végre közzétette, hogy milyen hardverre lesz szükséged ahhoz, hogy a Windows 10 kényelmét élvezhesd.

A prezentációból kiderült, hogy a Windows 10 legalább 800 × 600-as felbontást igényel. A 32 bites változat 1 GB RAM-ot, míg a 64 bites 2 GB-ot tart optimálisnak, melyhez a 32 bites esetében 16 GB, míg a 64 bitesnél 20 GB tárhely és DirectX 9 támagotás lesz szükséges.

Ennek tetejében a Microsoft fizikális kikapcsológombot és hangerőszabályozó gombokat is megkövetel a tableteken, ám a start gomb és a forgászár opcionális. Emellett szükséges az UEFI-biztos bootolás alapból.

A prezentációban azt is részletezték, hogy a gyártóknak kell utat biztosítani a Windows 8.1-ről 10 váltás során és az ő felelősségük az is, hogy drivereik kompatibilisek legyenek.

Egy másik előadás azt fejtette ki, mely rendszerekről lehet egyenesen továbblépni Windows 10-re és az hogyan installálható. A Windows 7-ről való váltáshoz Windows egy ISO használata szükséges, ám a Windows 8 és 8.1 felhasználói a Windows Update-et is használhatják a migráláshoz.

A Windows 10 telefonok esetében a Microsoft különböző mennyiségű memóriát kér a képernyő méret függvényében, így a legkisebb 4 GB tárhelyet jelent, míg a biztonságos bootolás lehetőségét itt is be kell állítani. Szintén kell fizikai gomb a kikapcsoláshoz és hangerő szabályozáshoz, ám már nem kötelező a start, a vissza és a keresés gomb, melyeket a képernyőn megjelenő változatok helyettesítenek. (kivétel, ha a készüléknek kis felbontású, WVGA kijelzője van). Emellett elindul a „Project Milkyway”, melynek célja, hogy a Windows Phone felhasználói a legújabb verziót annak kiadását követően 4-6 héten belül adoptálják, ám nem tudjuk, hogy ez a kezdeti kiadásra vonatkozik vagy az azt követő frissítésekre.

Összegezve: a Windows 10 gyakorlatilag mindenhol működni fog gond nélkül, ahol a Windows 8.1-nek sikerült.

Forrás: thenextweb.com

Fotó: arstechnica.com és winaero.com

Írta: Ambróz Nóra