Jump to content

Windows 10 komolyan veszi az azonosítást

2015. 03. 18. 14:00

A jelszavak olyan régimódiak! Legalábbis úgy tűnik, hogy a Microsoft annak tartja őket, hiszen legújabb Windows 10-es bejelentkezési rendszerük, a Windows Hello bőven elavulttá teszi a klasszikus biztonsági megoldásokat.

A Hello lehetőséget biztosít rá, hogy az arcod szkennelésével jelentkezz be, ám használhatod akár az íriszedet vagy az ujjlenyomatodat is az old-school jelszó és PIN rendszer leváltására.

Ha készülékednek van ujjlenyomatolvasója, akkor kompatibilis lesz a Hello-val. Az arc és az írisz felismerése kicsit bonyolultabb, hiszen egy egyszerű szkennert akár egy rólad készült képpel is csőbe lehet húzni a cég szerint. Éppen ezért ezekhez egy speciális infra hardverre és a hozzá tartozó szoftverre lesz szükséged ahhoz, hogy eszközöd a legzordabb fényviszonyok közt is magabiztosan azonosítson.

Noha az arc- és ujjlenyomat felismerők annyira nem újak, hiszen az Android és az iOS is támogatta őket töbek között, mégis a Microsoft próbálkozása eddig a legkomolyabb arra irányuló kísérlet, hogy a mindennapjaink részévé váljanak mobilon és asztali gépeknél is. A Hello céges szintű biztonságot ígér, sőt igyekszik megfelelni a kormányzati és banki elvárásoknak is a biztonság kérdéseiben.

Forrás: thenextweb.com

Fotó: eyetrackingupdate.com és dreamstime.com

Írta: Ambróz Nóra