Jump to content

Észak-Korea saját operációs rendszere, a Red Star

2015. 01. 09. 20:00

Észak-Koreának bizony van saját asztali operációs rendszere is, melynek legújabb változata a Red Star 3.0 nemrégiben online kiszivárgott. Végre láthatjuk mi lesz abból, ha valakik szinte teljes izolációban próbálnak meg OS-t írni.

A Red Star 2.0 a legtöbb ihletet a Windows-ból merítette, ám a 3.0-hoz új inspirációt találtak a fejlesztők mégpedig az Apple-t. A North Korea Tech állítása szerint a Red Star fejlesztéséért a Korea Computer Center volt a felelős Pyongyang városában. Az OS alapja egy szabadon módosítható Linux variáns.

A Red Star 3.0 először akkor kerül nyugati szemek elé, amiko Will Scott, amerikai oktató rövid, szakmai látogatást tett Észak-Koreában és hozott néhány screenshotot az OS-ről.

A Red Star új verziója a torrent oldalakon elérhető, Will Scott még azt ismegerősítette a Gizmodo-nak, hogy szerinte a feltöltött dolog igazi.

A operációs rendszer webböngészője a Naenara nevet viseli, erősen hasonlít ősére, a Firefox-ra, noha van néhány furcsasága. Ezen felül fájdalmas mennyiségű erőfeszítést öltek a készítők abba, hogy a produktum hasonlítson az OS X-re az apróbb feature-öktől az Apple forgó strandlabdaszerű egérkurzoráig.

Forrás és fotó: thenextweb.com

Írta: Ambróz Nóra