Jump to content

Az elhasznált laptop akkuk második élete

2014. 12. 09. 16:00

Ősrégi laptopod kiöregedett akkumulátorának könnyen lehet, hogy hamarosan lesz egy második élete méghozzá egy harmadik világbeli országban. Az IBM kutatóinak találmánya, az UrJar lehetővé teszi, hogy az elhasznált lithium akkuk újratölthető energiaforrásként még évekig szuperáljanak.

Az UrJar egy olyan eszköz, mely régi akkumulátorok újrahasznosítását teszi lehetővé, mely olcsó, újratölthető energiaforrást biztosítana a harmadik világbeli országok alacsonyfogyasztású eszközei számára, mint a LED izzók, ventillátorok vagy telefonok.

A kütyü előállításához a kiselejtezett akku lítium celláira van szükség, melyeket később a töltéshez szükséges eszközökkel és biztonsági áramkörökkel látnak el. A dolog ráadásul nem csak egyszerű, de nagyon takarékos is. Az IBM szerint durván 70%-a a kidobott laptop akkuknak képes lenne ilyen módon napi négy órában LED-világítást biztosítani egy éven át. Ez éppen elegendő lenne, hogy némi biztonságot adjon az olyan területek otthonainak, ahol nincs megbízható áramszolgáltatás.

Egyelőre természetesen még van mit finomítani a technológián, ám az IBM hangsúlyozottan kiemelte, hogy nem csak egy reklámtermékről van szó. Szeretnék, hogy az UrJar-projekt valóban működjön és ingyenes legyen a szegény országokban.

Emellett az UrJarral két legyet üthetnének egy csapásra. Nem csak a rászorulókon segítenének, de lehetőségük lenne végre valamilyen formában hasznosítani az egyre inkább feltorlódó elektronikus szemetet is. Igaz ugyan, hogy a megoldás nem annyira környezetbarát, mint a tiszta energia, ám ennek ellenére is egy olyan kezdeményezés, mely sokat tehet földünkért.

Forrás: engadget.com

Fotó: thesolarco.com és iicleantech.com

Írta: Ambróz Nóra