Jump to content

A szolgáltatók utólag is telepíthetnek appokat

2014. 12. 02. 18:00

Sajnálatos módon úgy látszik, hogy az Android eszközökre hamarosan már eladás után is telepíthetnek a szolgáltatók alkalmazásokat. Ha a gyárilag installált appokat eddig idegesítőnek tartottad, akkor ettől falra fogsz mászni. Az új opció a gyártóknak és a szolgáltatóknak is lehetőséget ad arra a Forbes szerint, hogy utólag appokat tegyenek Android készülékedre.

A Digital Turbine ajándéka nekünk az Ignite nevű szolgáltatás, mely az utólagos app-telepítés lehetőségét adja a szolgáltatók és gyártók kezébe. A dolog szépsége, hogy az eszköz tulajdonosát senki nem kérdezi és a dolog mégis teljesen legális.

A Digital Turbine szerint az Ignite-nak köszönhetően gyorsabban kiadásra kerülhetnek az egyes eszközök, hiszen nem kell majd az előrecsomagolt appok miatt várni. Azok majd úgyis megérkeznek előbb-utóbb útközben. A cég máris partnerének mondhatja a Verizont és a T-Mobile-t, ami nem túl biztató.

Az ilyen, bloatware-nek nevezett előretelepített és eltávolíthatatlan tartalom sok felhaszálót irritál, hiszen gyakorta olyasmi foglal felesleges helyet a készüléken, amit a user az életben nem használt. Az eddigi megoldás az eszközök rootolása volt.

Előreláthatóan a szolgáltatók és gyártók ilyen körülmények közt a jövőben több szoftvert fognak ráerőltetni fogyasztóikra a nagyobb reklám- és partneri megegyezésekből származó bevételek reményében. A dologban résztvevő fejlesztők és kiadók is sokat profitálnak, ugyanis ennek köszönhetően a kezdetektől sok emberhez jutnak el, ám az alkalmazás telepítése és használása két külön dolog.

A gyakorlattal a felhasználók szemében az egyik legfőbb probléma, hogy mindez az engedélyük nélkül zajlik és el sem távolíthatják a nem-kívánt appokat, így az az érzésük támad gyakran, hogy a cég egyáltalán nem felhasználó-központú üzletpolitikát folytat. Emellett probléma lehet, hogy ez inaktív felhasználók százezreit jelentené. Ennél még az is jobb megoldás lenne, ha indoklás mellett eltávolíthatnád a kéretlenül érkezett applikációt, melyből akár a fejlesztők is okulhatnak. Nem ez lenne a kulcsa annak, hogy valóban értelmes alkalmazások kerüljenek előretelepítetten a készülékekre?

Forrás: thenextweb.com

Fotó: androidauthority.com és twitter.com

Írta: Ambróz Nóra