Jump to content

TZOA, a viselhető légszennyezettség-mérő

2014. 11. 29. 18:00

Reggelente felébredsz, készülődsz, kilépsz az ajtón és jó nagyot szippantasz a város szmogtól nehéz levegőjéből. Nem is szimatolod talán, hogy mennyi szennyező anyagot tüdőztél éppen le, ám a légzőszerveid titkon nagyon is megérzik a különbséget. Hogyan kerülhetnéd el a lakóhelyeden a leginkább egészségre ártalmas zónákat? Hát a TZOA segítségével!

TZOA nem más, mint egy a Kickstarteren jelenleg támogatást kereső egészségtudatos, a környezeti ártalmakat nyomonkövető eszköz. A parányi, kerek szennyezettségmérő számtalan szenzora segítségével környzeted minden egészségedre hatást gyakorló faktorát nyomonköveti, segítségével tájékozódhatsz a levegő minőségéről, az UV-sugárzás mértékéről, a levegő páratartalmáról és a hőmérsékletről is.

Mindezeket az eszköz egy társapplikáció által, okostelefonos képernyőjén közli. Ezt követően, ha éppen szeretnél tenni a közjó érdekében, akkor az általad gyűjtött adatokat feltöltheted a TZOA közösségi oldalára, melyen a többi felhasználóval együtt készítitek majd a szennyezettségtérképet.

Természetesen az ötlet még csak korai szakaszban van. A TZOA csapata jelenleg korai prototípusokon dolgozik, melynek során elkészült darabjaikat csúcskategóriás szenzorokkal szemben tesztelik.

Ha minden jól megy a TZOA háza táján, akkor hamarosan elkezdődhet a gyártás, melynek eredményét az első vásárlók jövő nyáron vehetik kezükbe. Ha szeretnél beszállni a projekt támogatásába, akkor az alábbi linken adományozhatsz és biztosíthatod egyszersmind azt is, hogy az első néhány készülékből jusson egy neked is.

https://www.kickstarter.com/projects/tzoa/meet-tzoa-the-worlds-first-enviro-tracker

Forrás: engadget.com

Fotó: kickstarter.com

Írta: Ambróz Nóra